Wie betaalt de boete als je een overtreding begaat met een bedrijfswagen?

Ook als je een verkeersovertreding begaat met een bedrijfswagen, draai je in principe zelf op voor de boete die je krijgt.

Als je met je eigen auto een verkeersovertreding begaat moet je zelf de boete betalen. Hoe zit dat als je met een bedrijfswagen rijdt?

Ook als je een verkeersovertreding begaat met een bedrijfswagen, draai je in principe zelf op voor de boete die je krijgt. Het is daarbij niet van belang of je de overtreding beging tijdens een privéverplaatsing, op de weg van of naar het werk of tijdens een verplaatsing die je voor je werkgever doet. Dit geldt zelfs als je bijvoorbeeld te snel rijdt ten gevolge van de werkdruk die je werkgever je oplegt.

Mee aansprakelijk

Als je de overtreding beging tijdens de uitoefening van je functie, dan is je werkgever mee aansprakelijk voor de boete die je oploopt. Hij kan wat hij betaalde wel van jou terugvragen. Als hij dat niet doet kan men dat eventueel beschouwen als een voordeel in natura dat je als werknemer ontvangt.

Bij een overtreding met een bedrijfswagen wordt het proces-verbaal veelal op naam van je werkgever opgesteld en aan hem verstuurd. Sinds kort bestaat er een online platform (FMS) dat voor een aantal bedrijfswagens toelaat de boete rechtstreeks aan jou als werknemer te bezorgen.

 

Jan Roodhooft,

advocaat (www.ra-advocaten.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier