Wie vergoedt je schade als je het slachtoffer wordt van een vluchtmisdrijf?

Je wordt het slachtoffer van een verkeersongeval waarbij de andere bestuurder (die aansprakelijk is) er van door gaat. Kan je dan iemand de schade laten betalen?

Als je een omniumverzekering hebt, kan je aan je verzekeraar vragen om je schade te vergoeden. Hou er rekening mee dat er een franchise van toepassing kan zijn. Heb je alleen een BA-verzekering dan komt deze verzekeraar niet tussen. Je BA-verzekering vergoedt alleen de schade die je aan anderen toebrengt.
Doe aangifte bij de politie of het parket en leg klacht neer tegen onbekenden. Heb je een nummerplaat kunnen noteren, geef die dan door. Eventueel kan je aanbellen bij enkele omwonenden om te vragen of zij niets gezien hebben en die informatie doorgeven aan de politie. Wordt de dader gevonden dan kan je een vergoeding van hem (zijn verzekeraar) vragen.
Je kan ook aangifte doen bij het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds (http://www.fcgb-bgwf.be/). Hier kan je meestal alleen een vergoeding vragen voor de lichamelijke schade die je lijdt. Slechts in uitzonderlijke gevallen wordt ook materiële of stoffelijke schade vergoed.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

(bron omslagfoto istock)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier