Zo kan je te werk gaan als je schade lijdt door een put in de weg

Je wagen raakt beschadigd door een put in het wegdek. In dat geval kan je de overheid daarvoor soms aansprakelijk stellen. Wauthier Robyns van Assuralia legt uit hoe je te werk gaat.

De overheid moet ervoor zorgen dat het wegdek in goede staat en veilig is. Als weggebruiker moet jij op jouw beurt voorzichtig zijn. Heb je schade door een put in de weg dan kan je de overheid daarvoor soms aansprakelijk stellen. Je kan dat bijvoorbeeld niet als de put voldoende zichtbaar was, er signalisatie stond of je met een onaangepaste snelheid reed. Doe bij een schadegeval aangifte bij je omniumverzekeraar (als je die hebt). Heb je geen omnium of wil je de franchise terugkrijgen die je omniumverzekeraar gebruikt, vraag dan een schadevergoeding bij de juiste wegbeheerder (gemeente of agentschap wegen en verkeer). Je kan hiervoor je autoverzekeraar proberen inschakelen.
Zorg er voor dat je bewijzen hebt dat er een gebrek was aan het wegdek en dat je ten gevolge daarvan schade leed. Neem foto’s van het wegdek, de omgeving en de schade aan je auto. Vraag mensen die in de buurt zijn om te getuigen. Neem ter plaatse al telefonisch contact met de politie en vraag dat een agent langskomt. Vraag om een copie van het PV dat wordt opgemaakt.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier