7 lessen van Elizabeth voor Elisabeth

15140
Wordt onze Elisabeth ooit even populair als haar naamgenote? Koninghuiskenner Brigitte Balfoort, Jo De Poorter en Flip Feyten fileren het succes van de Britse koningin. (Fotomontage/foto's Getty Image)©Patrick van Katwijk Getty Images
Wordt onze Elisabeth ooit even populair als haar naamgenote? Koninghuiskenner Brigitte Balfoort, Jo De Poorter en Flip Feyten fileren het succes van de Britse koningin. (Fotomontage/foto's Getty Image)©Patrick van Katwijk Getty Images

Vandaag wordt in het Verenigd Koninkrijk het vierdaagse feest voor het platina jubileum van de 96-jarige koningin Elizabeth afgesloten met een grote parade door Londen. Wat kan onze kroonprinses Elisabeth leren van de Queen die 70 jaar ervaring heeft in het regeren? Experten in het Britse en Belgische koningshuis, Brigitte Balfoort, Jo De Poorter en Flip Feyten, vertellen welke zeven lessen prinses Elisabeth kan trekken uit de regeerperiode van koningin Elizabeth.

1. Begin er op tijd aan

“Ik hoop dat Elisabeth op vrij jonge leeftijd koningin kan worden”, zegt Jo De Poorter. “De Britse prins Charles is al 73, als hij straks koning wordt, zal het heel moeilijk zijn om van die regeerperiode nog iets te maken. Gelukkig hebben we in ons land een systeem waarbij de koning met het grootste gemak zijn troon kan afstaan aan zijn opvolger. Hoe sneller Elisabeth op de troon komt, hoe meer kans ze heeft om even legendarisch te worden als haar naamgenote.”

2. Zorg dat je goed opgeleid en goed omringd bent

“Queen Elizabeth werd onverwacht koningin toen ze 25 was en heeft zo goed als geen opleiding gehad”, weet Brigitte Balfoort. “Een degelijke opleiding is voor prinses Elisabeth belangrijk voor haar toekomstige taak. Zij studeert momenteel aan het Lincoln College in Oxford en ik hoop dat ze net als haar vader Filip de kans krijgt om in de Verenigde Staten te studeren.” Jo De Poorter: “De entourage van de vorst bepaalt het slagen of falen van veel koningshuizen. Kijk maar hoe het verkeerd liep met Harry en Meghan, of de tragedies in het Nederlandse koningshuis. Vaak ontspoort het door slechte adviseurs. Onze toekomstige koningin laat zich dus best omringen met de juiste mensen.”

3. Trouw niet te snel en zorg zelf voor de kinderen

Brigitte Balfoort: “Koningin Elizabeth was pas 21 toen ze trouwde. Dat voorbeeld moet onze kroonprinses vooral niet volgen. Kijk eens goed rond, als je trouwt, is het voor lang.” Flip Feyten: “Toen Elizabeth koningin werd, was de afspraak dat haar man Philip buiten de staatszaken werd gehouden en als compromis het laatste woord had in de opvoeding van de kroost. Als je ziet wat hun kinderen allemaal hebben uitgespookt, moeten we vaststellen dat dat wellicht niet de goede beslissing was. Als toekomstige koningin staat Elisabeth dus best mee in voor de opvoeding van de kinderen. Op dat vlak kan ze een voorbeeld nemen aan koningin Mathilde.”

4. Kies zorgvuldig een huwelijkspartner uit

“De keuze van een echtgenoot is een sleutelfactor voor het slagen als koningin”, aldus Jo De Poorter. “Daar wordt soms lichtzinnig over gedaan en gezegd dat iedereen gewoon zijn hart moet volgen, maar dan krijg je situaties zoals met Harry en Meghan: leuke vrouw, maar ongeschikt om in het koningshuis ingepast te worden. In Nederland was de keuze van Willem-Alexander voor Maxima een toevalstreffer. De vrouw op wie hij verliefd werd, bleek erg geschikt als koningin. De toekomstige man van Elisabeth zal zich moeten neerleggen bij een tweederangsrol, daar moet je mee om kunnen.”

5. Weet wat er leeft onder de mensen

“Ik hoop dat Elisabeth de kans krijgt om te leren wat er echt leeft onder de mensen”, zegt Brigitte Balfoort. “Queen Elizabeth heeft daar geen flauw benul van, zij heeft nooit contacten gehad met gewone Britten.” Jo De Poorter: “Je kan niet met de stem van het volk spreken, als je daar niet tussen staat. Daarnaast is het ook belangrijk dat de toekomstige koningin goed weet wat er in het land leeft. Koningin Elizabeth heeft haar aandacht altijd netjes verdeeld tussen de verschillende landen van haar koninkrijk. De tijd waarin ze verbleef in Engeland, Wales of Schotland was altijd op een apotheekschaaltje afgewogen. Ook prinses Elisabeth zal straks haar focus moeten verdelen over de verschillende regio’s van ons land. Daar zijn de Belgische vorsten in het verleden niet altijd even sterk in geweest.”

6. Hanteer humor, maar wees ook saai

Flip Feyten: “Je moet als monarch compleet onpartijdig zijn en dat heeft de Queen perfect gedaan. Een minister zei ooit over haar dat ze de moed had om saai te zijn. Prinses Elisabeth kan een voorbeeld nemen aan haar, maar ook aan haar vader Filip die heel onpartijdig is, op het saaie af. Daarnaast is ook humor belangrijk. De Queen geeft vaak droogkomische opmerkingen. Haar absolute hoogtepunt qua humor was het filmpje met James Bond dat voor de Olympische Spelen in Londen in 2012 werd gemaakt en waarin de Queen uit een helikopter springt. Als PR-stunt moeilijk te overtreffen.”

7. Bewaar de mystiek en geef nooit een interview

“Ondanks de vele boeken en documentaires over de Queen, vraagt iedereen zich af: wie is die vrouw nu eigenlijk echt?”, vervolgt Flip Feyten. “Dat mysterieuze helpt om jarenlang aan het hoofd van het koningshuis te blijven staan. Koningin Elizabeth geeft nooit een interview en dat houdt ze nu al 70 jaar vol. Dat is heel slim, want alles wat je zegt, kan tegen je gebruikt worden. Zwijgen is dus ook een belangrijke raadgeving voor prinses Elisabeth.”

Meer weten over Queen Elizabeth? Het boek ‘De laatste koningin’ van Jo De Poorter ligt nu in de boekhandel.