Binnenkijken in een hedendaagse woning met vakantiegevoel

Een gepensioneerd koppel moest noodgedwongen hun woning verlaten en zag de kans mooi om een nieuwe woning te bouwen. Ze kozen voor een niet zo evident terrein. Het architectenbureau wist er wel raad mee zonder aan het terrein te raken. Het resultaat is een in het licht badende woning op één niveau.

Door Kelly Cupyers

Het koppel bewoonde jarenlang een klassieke villa, gelegen vlakbij de autosnelweg. Door de uitbreiding van een industriegebied werd het koppel onteigend uit hun woning. Ze vonden het niet erg om afscheid te nemen van hun woning, maar zagen het eerder als een unieke kans om op een nieuwe plaats een knappe woning te realiseren. Ze hadden zo ook tijd om uit te kijken naar een geschikte bouwgrond.

De woning is helemaal ingepast in de omgeving en gaat zo op in de glooiingen van het terrein

 

 

Carte blanche

Omdat ze tijdens hun werkjaren een winkel uitbaatten in Ham, gingen ze op zoek naar een terrein dicht in de buurt. Zo kwamen ze bij een driehoekige bouwgrond van 14 are groot. “Het was een geaccidenteerd terrein waar niemand op zat te wachten blijkbaar. Het koppel zag er wat in en contacteerde ons”, blikt architect Ed Peeters terug. “Een landmeter controleerde de nivellering, waarna we aan de slag gingen met een aantal ontwerpen zonder dat we het terrein zouden ophogen of afgraven. Het koppel gaf ons carte blanche, met vooral de uitgesproken wens om in hun woning dagelijks een vakantiegevoel te kunnen beleven. Met heel veel licht, maar ook met een mooi zicht vanuit hun hele leefruimte is dat helemaal goed gekomen.”

De woning is helemaal ingepast in de omgeving en gaat zo op in de glooiingen van het terrein. “We vinden het belangrijk dat kleuraccenten in een gevelsteen kunnen opgaan in bijvoorbeeld een groene omgeving. Voor deze gevel is gekozen voor een rood-bruine verlijmde gevelsteen.”

Contrasterende niveaus

De bouwheer wenste alle woondelen op één niveau. Gezien de glooiing van het terrein was het een uitdaging om hier een succesvol ontwerp als resultaat te hebben. “We hebben het nadelige terrein omgebogen tot een voordeel. Onderaan zijn een berging en carport ingebed. Op dit betonnen niveau, afgewerkt met bijna zwarte volkernplaten, kom je de woning ook binnen”, neemt de architect ons mee door de woning.

Door hun kijk op levenslang wonen, zijn op straatniveau alle leef- en slaapvertrekken ondergebracht. Niet alleen via de trap, maar ook via een hellend vlak kan je je naar dit niveau begeven. Alle vertrekken op dit niveau baden in wit stucwerk. “De slaapkamer, badkamer en dressing vormen één geheel”, aldus de architect. “Tussen het bad en de slaapkamer komt er via een lichtschacht een afgesloten buitenruimte in de voorgevel natuurlijk daglicht binnengevallen. Ook opvallend vinden we de volledige open ruimte, die met schuifdeuren of gordijnen toch gescheiden kan worden.”

Combinatie gaswandketelwarmtepomp
De westelijk georiënteerde woning zit boordevol gevelhoge beglazing. Om oververhitting te voorkomen, is vierseizoensbeglazing ingepast en zijn screens voorzien. De zonwering en gordijnen zijn elektrisch te bedienen. Verder investeerde het koppel in een lucht-lucht warmtepomp in combinatie met een condenserende gaswandketel met vloerverwarming. De gaswandketel en boiler zorgen voor warm water en de vloerverwarming. De warmtepomp vangt vooral in de tussenseizoenen de traagheid van de vloerverwarming op, en zorgt in de zomer voor verkoeling.

 

 

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier