Een bouwproject mag wel eens verlopen zonder enige moeilijkheden of beperkingen. Ondanks het bouwjaar 2021 waarin vertragingen de norm waren, kan dit koppel alsook de architect tevreden terugblikken op hun nieuwbouwtraject. Niet alleen wat geluk in het bouwproces, maar vooral ook de open communicatie tussen alle partijen droeg hiertoe bij.

door Kelly Cuypers / foto’s Leen Wouters

Stress om de juiste locatie te vinden, hoefde dit koppel niet te hebben. Ze hoefden niet zelf op zoek naar een bouwgrond. Dankzij de ouders die de grond – achterliggend aan de ouderlijke woning – in het bezit hadden kon het jonge koppel op een mooie gift rekenen. “Een duwtje in de rug is vandaag een must om aan een project zoals een nieuwbouw te starten”, zo ziet ook architect Karin Kieden het.

Carte blanche

De wens van het koppel uitte zich eenvoudig: een lichtrijke woning met een maximaal contact met de omgeving. Qua materiaal hadden ze de voorkeur voor een lichte gevelsteen. “Afgezonderd van enkele inspiratiefoto’s kregen we als bureau carte blanche in het ontwerp. Vandaag zijn we veelal gedwongen om op een smalle, kleine bouwgrond een project te realiseren. Voor ons bracht dit unieke perceel de kans om een ruimtelijker ontwerp te realiseren”, blikt architect Karin Kieden terug.

Minder vrijblijvend zijn de huidige, strenge verplichtingen rond energiezuinig bouwen. “Gelukkig hoeven we niet meer uit te leggen waarom investeren in technieken van belang is. Qua technieken is hier gekozen voor een lucht-water warmtepomp met vloerverwarming en een performant ventilatiesysteem. Samen met de doorgedreven isolatie van de buitenschil haalt deze woning ondanks de vele beglazing gemakkelijk de BEN-standaard. De natuurlijke beschaduwing is voldoende om het S-peil te behalen. Er hoefde geen enkele zonwering voorzien te worden.”

Dit unieke perceel bracht de kans om een ruimtelijker ontwerp te realiseren

Uitzicht op de bomen

De woning is gebouwd op een achterliggend perceel midden tussen de dennenbomen, wat een unieke locatie was waarbij privacy als vanzelf gegarandeerd was. Samen met de vrij soepele bouwvoorschriften liet dit toe om een woning met uitgestrekt grondplan te maken, waarbij elke ruimte optimaal kan genieten van zijn eigen uitzicht op de bomen. “In het langgerekte plan is er dan voor gekozen om onder meer de inkom met trap, carport en bureauruimte in het midden te positioneren zodat er aan de beide uiteinden de mogelijkheid bestond om de woning bij de tuin te betrekken”, licht de architect toe. “De leefruimte zit uiterst links en is opgevat als een volledig beglaasd volume dat uitgeeft op een overdekt terras. Rechts heeft de ouderslaapkamer een groot panoramisch raam, via de dressing kom je in de en suite badkamer die ook zijn eigen panorama op de tuin heeft. In tegenstelling tot vele andere bouwheren koos het koppel er meteen voor om hun master bedroom beneden te realiseren. Een mooie toepassing van levenslang wonen waar vandaag gelukkig meer aandacht naar uitgaat. De twee kinderslaapkamers met douchekamer en bureau zijn op de kleinere bovenverdieping ondergebracht.”

Vlotte communicatie

Dit koppel jonge dertigers heeft nog geluk gehad met het bouwproces. Materialen werden nog tijdig geleverd en aannemers konden blijven verder werken. Zo is het proces niet vertraagd en konden ze ook tijdig uit hun huurappartement. “Eveneens fijn aan deze samenwerking was de betrokkenheid van elke partij. Dat een project gesmeerd loopt, kan alleen maar te danken zijn aan de vlotte communicatie bij zowel de bouwheer, aannemer en architect. Als architecten konden we goede aannemers aanbevelen die een goede prijs-kwaliteit garanderen. Met een puike werfopvolging wisselen aannemers elkaar ook perfect af en volgen de werken elkaar mooi op”, besluit Karin Kieden.