De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De pluim van deze week is voor Hendrik Vuye en Veerle Wouters, parlementsleden voor N-VA.

Oef. Dan toch. De rede die zegeviert op het eind van een bewogen zomer. In een opiniestuk op knack.be zetten N-VA-parlementsleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters enkele puntjes op de i. Broodnodig en geen dag te vroeg, want dit was het zomertje wel. Geen dag ging voorbij of een politicus rook zijn kans een ballonnetje op te laten. Vooral vanuit N-VA-hoek dan. Parlementsleden Annick De Ridder en Peter De Roover die het debat openen over de inperking van de vrijheid van meningsuiting. Een gevaarlijk spel, zo lijkt me. Maar ook een vreemd spel.

Is N-VA niet die partij die van nieuwkomers eist dat ze onze normen en waarden voluit respecteren? En terecht trouwens. Maar één van de belangrijkste waarden is net die vrijheid van meningsuiting. In welke mate kan je respect voor onze waarden en normen eisen van nieuwkomers als je die zelf slag om slinger in vraag stelt? Maar ook, en dat is misschien nog veel gevaarlijker: als je terrorisme wil bestrijden door onze waarden in te perken, geef je dan niet toe aan de terroristen? Dat steun aan IS verwerpelijk is, hoef ik niet te betogen, dat weet elk zinnig mens. Maar daarom verbale sympathie voor terroristische groeperingen wettelijk verbieden? Wie gaat dat wettelijk kader maken wat een terroristische groepering is? Een gevaarlijke oefening, dat. Wat met sommige Koerdische of Palestijnse groeperingen, om er maar twee te noemen?

Gelukkig stellen Hendrik Vuye en Veerle Wouters paal en perk. “Gelukkig duurt de zomer niet al te lang in onze contreien, anders gingen vrijheid van vergadering, vrijheid van vereniging, recht op privacy, het recht op een eerlijk proces, … ook allemaal op de schop”, zo beginnen zij hun opiniestuk, en helemaal terecht. Vandaar deze pluim. Om die rechtzetting. En hun gezond verstand. Dat dat mag zegevieren in de strijd tegen de barbaren.