“Nog snel even dit mailtje sturen”, verontschuldigt Eline De Munck zich vriendelijk, terwijl ik haar vergezel aan de ontbijttafel in een hip Antwerps hotel. Door het succes van haar brillenmerk Odette Lunettes heeft ze het drukker dan ooit. “Het werk stopt eigenlijk nooit. Ik ga door tot ik in slaap val.” Gelukkig hebben ook succesvolle zakenvrouwen nood aan ontbijt.

door Sebastiaan Bedaux

Afgelopen week lanceerde Eline De Munck – vooral bekend als tv-presentatrice, actrice en zangeres – de vijfde collectie van haar brillenmerk Odette Lunettes, een merk dat ze bijna vier jaar geleden uit de grond stampte omdat ze een zakelijke opportuniteit rook. En een kans om te ontsnappen aan het tv-wereldje dat haar niet meer het geluk verschafte dat ze nodig had. “Ik ben enorm tevreden met die stap en voel me steeds gelukkiger in wat ik doe, in deze nieuwe carrière waarin ik kan blijven groeien. Ik ben een stuk rustiger dan vroeger, hoewel het leven als ondernemer natuurlijk heel hectisch is. Maar ik hoop dat er nog lang geen einde aan komt.”

Was je hiervoor dan ongelukkig?

Nee, zeker niet, maar door deze beslissing te maken en de kans te grijpen om ondernemer te worden, heb ik gemerkt dat dit werk veel dichter bij mij ligt dan televisiewerk. Kijk, ik ben geen topactrice, ik ben geen toppresentatrice en ik ben geen topzangeres. Ik kan die dingen allemaal wel, maar niet exceptioneel goed. Waar ik wel goed in ben, is iets in de markt zetten. Dat heb ik vroeger altijd met mezelf gedaan, ik kon heel goed aandacht – ook negatieve trouwens – creëren. Maar nu merk ik dat die aandacht niet naar mij hoeft te gaan, maar liever naar een product dat ik creëer.

Dus je bent een betere zakenvrouw dan een BV?

Absoluut! Ik voel me trouwens geen BV meer, wat is dat ook, een BV? Toen ik nog presenteerde, leverde ik een dienst en was ik een kleine schakel van een reusachtige ketting. Maar ik heb altijd gehouden van het grote plaatje. Bij Odette Lunettes ben ik de eindverantwoordelijke. Alle problemen komen bij mij terecht. Dat is natuurlijk zwaar, maar biedt ook veel voldoening. Ik wilde mijn leven net een ander doel geven. Bij JIM heb ik altijd heel veel geluk gehad dat ik zoveel mocht doen, maar als ondernemer moet je weten wanneer een opportuniteit je pad kruist. En dan moet je springen. Ik merkte op JIM dat ik niet de enige was die gefrustreerd raakte door het brillenaanbod, en zo is Odette Lunettes ontstaan.

En ondertussen ben je er stinkend rijk van geworden.

Oh my God, totaal niet! Dat is zo’n typische misvatting. Ik heb een klein bedrijf dat net uit de start-upfase komt, met gigantisch veel groeipijnen. Elke euro moeten we twee keer omdraaien en we moeten altijd zwaar onderhandelen voor de beste prijzen. Odette is een zelfbedruipende onderneming, maar ik keer mezelf na al die jaren nog steeds geen loon uit. Mijn vennoot Bob en ik overleven dankzij ons ander werk. Zo treed ik nog wel eens op als zangeres, doe ik musicals, geef ik links en rechts presentaties. Ik investeer met andere woorden alles in het bedrijf om te kunnen groeien.

Heb je het tv-wereldje definitief vaarwel gezegd? Als Tim Van Aelst je zou vragen voor seizoen 2 van Studio Tarara, wat zeg je dan?

Tim vraagt mij daar niet voor. Er zijn andere mensen die beter geschikt zijn dan ik. Als hij brillen nodig heeft, mag hij me bellen (lacht). Al zou ik een gastrol in zo’n fantastische reeks nog leuk vinden. Ik ben eigenlijk heel blij dat ik verlost ben van de stress en druk die er heerst in de tv-wereld. Dat was echt niet altijd een aangename biotoop. Die wereld draait heel hard rond hoe populair, hoe mooi en hoe sympathiek je bent. In de ondernemerswereld draait alles om resultaat. Dat vind ik aangenamer.

Hoe ziet jouw ideale weekend eruit? Een weekend zonder werk?

Een weekend in het buitenland, zonder werk. Want dat heb je ook af en toe nodig. Ik hou ervan om af en toe een paar dagen te ontsnappen. Naar Rotterdam bijvoorbeeld, of Parijs of Londen. Maar ik kan ook enorm genieten van in mijn eentje door Antwerpen te wandelen. Ik ben graag alleen in het weekend. Ik heb dan niet te veel prikkels nodig.

Meer info over de nieuwe collectie van Odette Lunettes via www.odettelunettes.com. Eline heeft nu ook een pop-upwinkel op de Meir in Antwerpen (adres: Meir 85) en in Gent (Kalandeberg 7).