Binnenkijken in een bio-ecologische nieuwbouw: Eerst isoleren, dan investeren in technieken

Het gezin van deze halfopen woonst in Maasmechelen vond het een logische keuze om voor hun nieuwbouw uit te kijken naar materialen die goed of beter zijn voor de planeet. Zo kwamen ze op het idee om een bio-ecologische woning te bouwen.

(Tekst: Kelly Cuypers / foto’s: Suzy Vandeplas)

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

De bouwheer kocht het perceel naast de woning van zijn grootouders. “De stedenbouwkundige voorschriften bepaalden dat de woning qua volume en uitzicht moest aansluiten op de bestaande naastgelegen woning van zijn grootouders. Langs het hoofdvolume mocht er een terugspringend volume gebouwd worden”, zo vat architect Suzy Vandeplas het ontwerp van deze woning samen.

Maximum aan zonlicht

De wens van de bouwheer was om een moderne, compacte, budgetvriendelijke, lage-energiewoning te bouwen in houtskelet met een groot gevoel van ruimte, licht en openheid maar ook met een maximum aan privacy en rust.

“Hieruit ontstond het ontwerp waarbij we kozen om de nevenfuncties die eerder om een meer gesloten karakter vragen, onder te brengen in een eerder gesloten volume aansluitend op de buur. We kozen ervoor om met smallere, verticale raamopeningen te werken. Het terugspringend volume herbergt de leefruimte waarin het hoge plafond een groot ruimtelijk gevoel creëert”, vervolgt de architect.

“Dit liet toe om grote, hoge ramen op hoogte te plaatsen die een maximum aan zonlicht binnenlaten, met een beperkte inkijk. Achteraan werden de leefruimtes opengewerkt naar de tuin en het overdekt terras toe. Het terras voelt aan als een verlenging van de leefruimtes en draagt bij tot het ruimtelijk gevoel van deze compacte woning.”

Werken zelf uitvoeren

Gezien hun voorkeur om een woning te bouwen die goed is voor de planeet werkten ze met bio-ecologische materialen. “Er werd in de eerste plaats geïnvesteerd in een goed geïsoleerde gebouwschil in houtskelet die op termijn aangevuld kan worden met energiezuinige technieken.”

“Deze snelle bouwmethode in houtskelet leende zich ertoe toe dat de bouwheer ook maximaal de handen uit de mouwen kon steken. Alle werken die hij zelf kon uitvoeren heeft hij ook zelf uitgevoerd: van het plaatsen van riolering tot het gieten van betonplaten, het installeren van de technieken en het plaatsen van de gyproc en de verdere afwerking”, aldus de architect.

De bouwheer koos voor een grijze baksteen en een gevelbekleding in thermisch verduurzaamd hout. De ramen zijn een combi-oplossing: ze hebben langs de buitenzijde een aluminium kap met daarachter een goed isolerend houten raamprofiel.

Voordelen houtskelet

De voordelen van houtskelet zijn volgens beide partijen legio te noemen. De woning is luchtdicht langs de binnenkant maar dampopen aan de buitenkant zodat de woning naar buiten toe kan uitdrogen. Een goede wind- en luchtdichting zorgt dat de warmteverliezen beperkt blijven.

Suzy Vandeplas legt uit: “In een houtskeletwoning sluit de isolatie naadloos aan ten opzichte van een massieve woning. Hier is er cellulose ingeblazen in de wanden en het dak. De grootste pluspunten van de isolatie is dat ze vochtregulerend is, beter scoort op akoestisch vlak dan vele andere isolatiematerialen en een veel grotere thermische inertie heeft.”

Ook de snelheid van het bouwen is mooi meegenomen. “Door de prefabricatie van de wanden is een snelle opbouw mogelijk. Op een maand tijd is de woning wind- en waterdicht. Ook de ramen kunnen op voorhand besteld worden waardoor er geen wachttijd is tijdens de werf. Ook de droge opbouw beperkt de wachttijden tot een minimum.”

Niet besparen op isolatie

Het budget van de bouwheer was niet zo groot. Daarom is er gekozen voor een compacte woning met een eenvoudige draagstructuur. “Op de isolatiegraad van de woning is niet bespaard, wel op de technieken die later altijd nog vervangbaar zijn. Daarom ligt het E-peil net iets hoger omdat ze opteerden om niet te investeren in een warmtepomp en zonnepanelen.”

“Door te kiezen voor de isolatiegraad van de woning heeft de woning ook in de loop van de jaren zijn waarde behouden. De gebouwschil isoleert nog steeds beter dan de huidige isolatienormen opgelegd door de overheid”, besluit de architect.

Woonfiche

• Locatie: Maasmechelen

• Architect: Suzy Vandeplas

• Type woning: halfopen bebouwing

• E-peil: 44

• Bouwjaar: 2016

• Woonoppervlakte: 159 m²

• Gezinssituatie: gezin met twee kinderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier