Het WWF – het World Wide Fund for Nature – publiceert elk jaar een stand van zaken over onze planeet. Het verdict dit jaar is vernietigend: nooit eerder werden zoveel diersoorten in hun bestaan bedreigd. Maar liefst 23.000 diersoorten staan op uitsterven. Als oorzaken haalt het WWF stroperij, overexploitatie, hebzucht en de klimaatverandering aan. Maar er is (gelukkig) ook goed nieuws.

 

Bedreigde diersoorten

 • Stropers pakken wilde dieren in Afrika hard aan. Olifanten en neushoorns werden in 2015 volgens het WWF-rapport met honderden en duizenden afgeslacht.
 • Een verschrikkelijk beeld. Een prachtige Afrikaanse olifant gedood voor zijn ivoor.
  Een verschrikkelijk beeld. Een prachtige Afrikaanse olifant gedood voor zijn ivoor.

  Op het Afrikaanse eiland Mauritius werden volgens de WWF duizenden zwarte vleerhonden afgemaakt, nadat ze van de autoriteiten mochten gedood worden omdat ze aanzienlijke schade hadden aangericht in de fruitteelt.

Een nieuwsgierige zwarte vleerhond.
Een nieuwsgierige zwarte vleerhond.
 • Milieu-experten koppelen stroperij ook aan de achteruitgang bij de Afrikaanse gierenpopulatie. Sinds het midden van de jaren tachtig is die met de helft gedaald. Omdat rondcirkelende vogels de aandacht op stropers vestigen, worden achtergelaten kadavers vergiftigd en daarmee ook de aaseters.
De Afrikaanse gier is een aaseter.
De Afrikaanse gier is een aaseter.
 • Een verwoestende plaag decimeerde het bestand van de saiga-antilope in Kazachstan. Daar zijn volgens de WWF in de lente tot 85.000 exemplaren gecrepeerd. Experten nemen aan dat gezien de omvang van de sterfte ook milieufactoren een rol speelden.
De saiga-antilope in Kazachstan.
De saiga-antilope in Kazachstan.

Het goede nieuws

 • De populatie van de Iberische lynx is opnieuw gestegen naar meer dan 300 exemplaren. Onze politiek journalist Paul Cobbaert had het genoegen deze zomer zo’n zeldzame lynx met eigen ogen te mogen spotten.
Op reis in Andalusië. Ga dan op zoek naar de Iberische lynx.
Op reis in Andalusië. Ga dan op zoek naar de Iberische lynx.
 • Dankzij een beschermd gebied in de omgeving van Vladivostok in Rusland zijn er inmiddels weer rond de zeventig amoerluipaarden geteld. Ook in Bellewaerde kan je enkele van deze prachtdieren zien.
Een amoerluipaard rust uit in de sneeuw.
Een amoerluipaard rust uit in de sneeuw.
 • De populatie reuzenpanda‘s in China is vorig jaar gegroeid tot meer dan 1.860 dieren.
Reuzenpanda's waren uit met uitsterven bedreigd. Nu zijn ze weer in opmars.
Reuzenpanda’s waren uit met uitsterven bedreigd. Nu zijn ze weer in opmars.
 • Ook de wolf wordt door de WWF tot de winnaars gerekend. Die komt in West-Europa steeds vaker voor. In Duitsland alleen al zijn nu dertig roedels geregistreerd. Zie je er één in België? Wees dan niet bang. Meer info over hoe je met wolven moet omgaan, vind je op de website Welkom Wolf.
Een wolf in Duitsland.
Een wolf in Duitsland.