De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De pluim van deze week is voor Meyrem Almaci, voorzitter van Groen.

Dat een oppositiepartij soms luid roept, vaak in sloganeske taal, het zal erbij horen in een democratie. Dat een oppositiepartij ook voorstellen op tafel legt, met de ambitie de meerderheid te overtuigen, niet in de zekerheid dat het afgeketst wordt, maakt van haar pas een sterke oppositiepartij. Dat is wat Groen deze week gedaan heeft bij monde van voorzitter Meyrem Almaci. En dat is waarom ze deze pluim krijgt.

In december wil de Vlaamse regering haar klimaatambities kenbaar maken op een nieuwe klimaattop. Groen is niet van plan zich te verschuilen achter sloganeske taal, maar wil meewerken aan een stevig plan. Almaci neemt het voortouw door nu al een rist ambitieuze voorstellen op tafel te leggen. Of wat dacht je van een verbod op diesel- en benzinewagens vanaf 2030, quasi energieneutrale woningen vanaf 2018 en een fossiele energiestop. Groen mikt hoog. Nu klimaatnegationist Donald Trump Amerikaans president wordt en de vrees bestaat dat zijn land afhaakt als voortrekker in de strijd tegen de opwarming, een rol die ze amper één jaar speelde, stelt Almaci terecht dat Europa, en binnen Europa België, de fakkel moet overnemen.

Sommige van haar voorstellen zullen afgeketst worden, andere liggen in de lijn van wat de regering wil. Geen utopisch plan dus waarvan niets terecht kan komen, tenzij holle oppositie. Dat siert haar. Toevallig of niet, net deze week sijpelde door dat ook Wouter Beke wel eens te vinden zou zijn voor een grote sprong voorwaarts inzake klimaat. Jong CD&V wil net als Groen vanaf 2030 diesels en benzinewagens van onze wegen bannen, en krijgt de steun van de grote voorzitter. Ook Energieminister Bart Tommelein (Open VLD) liet zich al in die richting uit. Het bewijst de mogelijkheden die er zijn om ons land eindelijk op de kaart te zetten als ambitieuze klimaatnatie. En dat zal het dan mede te danken hebben aan Meyrem Almaci. Van harte!