De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De pluim van deze week is voor vicepremier Kris Peeters (CD&V).

Het is komkommertijd in de binnenlandse politiek. Onze excellenties liggen deze dagen in warmer oorden. Te pronken in monokini, zo laat ik mij vertellen. Allemaal? Neen, niet allemaal. Net als vorig jaar is vicepremier Kris Peeters (CD&V) de behoeder van het koninkrijk in komkommertijd. Al is het deze keer noodgedwongen. Een valpartij met de fiets, en weg vakantie in Griekenland. En weg ook goed humeur van mevrouw Peeters.

Nee, niet daarom verdient de man deze pluim. Wel om een opmerkelijk initiatief dat deze week meer toelichting kreeg. De minister van Werk wil de termijn van het gemotiveerd tijdskrediet uitbreiden met drie maanden. “Negen op de tien werknemers die dat opnemen, doen dat om voor jonge kinderen te zorgen. Laat ons die termijn dan ook uitbreiden.” Een signaal van de regering dat geen dag te vroeg komt. Dat in de praktijk een verschil zal maken. Ja, drie maand extra zorg kunnen dragen voor je kind, zonder financiële zorgen, maakt een wereld van verschil. Maar ook moreel. Eindelijk zou ik zeggen stuurt de regering eens een echt signaal uit dat ze beseft dat zorg dragen niet evident is. Begrip voelt goed aan.

Ik heb getwijfeld. Ik had ook Pol Van den Driessche deze pluim kunnen geven. Ook hij zorgt voor gezonde animo in komkommertijd. Met eveneens een lovenswaardig initiatief, dan wel op een totaal ander terrein. VDD wil de Memorial Van Damme van een stille dood redden en naar Brugge halen. Bon, het is uiteindelijk Kris Peeters geworden. Omdat zorg voor kinderen een problematiek is die mij na aan het hart ligt. Trouwe lezers van deze column weten ongetwijfeld waarom.

Vandaar, beste Kris, deze pluim, van harte, en laat dit geen eindpunt zijn!