De Oude Pastorie van Destelbergen uit 1744 bleek zo boordevol charmes te zitten, dat architecte Barbara Campens en haar echtgenoot Wouter Leroy er niet aan konden weerstaan om het pand te kopen, te renoveren en een deel bij te bouwen. Een project van bijna tien jaar, maar bijzonder de moeite.

(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Efie De Grande)

Toen Barbara Campens en haar partner dit geklasseerd monument te koop zagen, waren ze meteen verkocht. De gemeente – die het pand toen in bezit had – zag zich geen doen aan de verbouwingen, en besloot het te koop te zetten via biedingen met gesloten enveloppe. “We hebben veel geluk gehad; de tweede hoogste bieder had net 4.000 euro minder geboden dan wij”, vertelt Barbara.

Eigen karakter

“Als architect gaat mijn hart uit naar woningen, panden of omgevingen met een ziel. We waren dan ook bewust op zoek naar een pand met een eigen karakter”, licht Barbara toe. “Bij ons bezoek ter plaatse waren we ons bewust van de vele renovatiewerken maar we hebben daar bewust doorgekeken.”

“Het schrok ons ook niet af dat Onroerend Erfgoed er aan te pas zou komen. We waren gecharmeerd door het statige gebouw met de twee aanpalende koetshuizen, de grote verwilderde tuin op het zuiden, en de vele mogelijkheden die dit pand ons bood. Soms moet je het potentieel en je dromen durven volgen als je de aankoop van dergelijke panden overweegt.”

Verborgen gebreken

Na de aankoop toonden zich vele gebreken verborgen onder de valse plafonds en muren. “Tegelijk kwamen er ook heel mooie moulures tevoorschijn. Vele stukken waren helaas door vochtinsijpeling wel beschadigd of gewoon afgekapt om de valse plafonds te kunnen hangen. De moulures zijn hersteld volgens de ambachtelijke methode van weleer”, blikt de architecte terug.

“Het geklasseerd monument is een echt voorbeeld van vakmanschap met pure eerlijke materialen. Bij de verbouwing hebben we dit verder mee in eer gehouden. De poorten van de koetshuizen zijn in volle eik, de keuken is van staal, de radiatoren zijn nieuw maar in gietijzer die ook de authenticiteit uitstralen.”

“Geen belemmering maar een uitdaging”

Doordat het pand een historisch monument is, moeten de geklasseerde elementen zoals de typische symmetrie van het gehele pand, de gevels en vele unieke interieurelementen behouden blijven.

“Anderzijds kan die ‘belemmering’ ook aanzien worden als een uitdaging om toch datgene te krijgen wat we wensen maar op een andere manier. Het gebouw heeft al een heel sterk karakter. Het komt er altijd op neer dit niet te verstoren door de bijkomende ingrepen.”

Verbouwen in fases

Die ingrepen waren in een renovatieperiode van drie jaar heel uitvoerig te noemen. Omwille van het uitgebreide karakter van de renovatie is de verbouwing in fases aangevat. Barbara: “We hadden absoluut niet het budget om alles meteen te doen. Momenteel is de verbouwing van de woning binnenin volledig klaar. Er zijn nieuwe technieken geplaatst, de vloer en de daken zijn geïsoleerd, de vloeren gelegd en het interieur is afgewerkt.”

De nieuwbouw waarin het architectenbureau huist is in gebruik genomen. Nu volgt de heraanleg van de tuin. In een volgende fase wacht nog de gevelrestauratie.

Oud versus nieuw

Het nieuwbouwdeel is volledig in contrast met de oude pastorie, maar wel met hetzelfde idee van het gebruik van enkel pure materialen zijnde hier glas, beton en staal. Het is een volume dat baadt in het licht met hoge plafonds en een sobere inrichting heeft. Het grenst aan een van de koetshuizen. “De oude bakstenen muur van het koetshuis hebben we dan ook zichtbaar gelaten in de ruimte.”

“Doordat het nieuwe deel volledig modern is, verloochen je de oude pastorie niet. Je ziet duidelijk wat nieuw en oud is. Ook Onroerend Erfgoed moedigde dit verschil aan. Het nieuwe deel mocht wel niet zichtbaar zijn vanop straat, wat het ‘wauw’-gevoel vergroot als je binnen in het bureau komt of achteraan in de tuin staat.”

Woonfiche

  • Locatie: Destelbergen
  • Architect: Architectenbureau Campens bvba
  • Type woning: Geklasseerd monument van 1744 met aanpalend modern architectenbureau
  • Renovatiejaar(periode): 2013 tot 2016, nog fases lopende, nieuwbouw 2019
  • Woonoppervlakte: 230 m² gelijkvloers, 165 m² verdieping + 130 m² architectenbureau
  • Gezinssituatie: 2 volwassenen en 4 kinderen