Je hoeft geen nieuwbouw te bouwen om een uiterst energiezuinige woning als resultaat te hebben. Zo bewijst architect Jan Anseeuw. Hij verbouwde een woning aan de kust zo ingrijpend dat hij een E-peil 21 behaalde. “Dat is perfect mogelijk door te isoleren én door in technieken te investeren.”

(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Jan Anseeuw)

De opdrachtgevers – tegelijk ook de architect – hadden de wens om ooit aan de kust te wonen. ‘Back to the roots’ voor een van hen beiden die geboren en opgegroeid is in Oostende. “Na een initiële zoektocht in het centrum van de stad kwamen we deze woning in Mariakerke tegen. Deze oude dokterswoning leek ideaal om er onze woning alsook mijn architectenkantoor in onder te brengen. Er waren namelijk al twee ingangen aanwezig.”

“De vormgeving en de grootte maar ook zeker de ligging van de woning op een boogscheut van het strand spraken ons volledig aan. De vrijstaande woning leende zich ook perfect om heel grondig energetisch te renoveren”, licht Jan Anseeuw toe.

Ingrijpend renoveren

De woning uit 1971 werd niet eerder vernieuwd of gerenoveerd. Alles was aan een grondige renovatie toe. Ze werd volledig gestript tot op de ruwbouw en dan opnieuw opgebouwd en afgewerkt. En nog meer: door een ingrijpende energetische renovatie was het mogelijk om de woning aan de eisen van een BEN-woning met maximaal E-peil 30 te laten voldoen.

“Zo kon ik als architect ook aantonen wat mogelijk is met oude woningen”, aldus de architect. “Alle muren, de vloeren en het dak kregen een zeer goede isolatieschil, dikker dan de huidige eisen. Het hoogperformant buitenschrijnwerk met driedubbel glas kreeg ook de nodige zonwerende screens.”

Naast de vernieuwing van elektriciteit, sanitair en verwarming zijn qua technieken kosten noch moeite gespaard. De hele woning is voorzien van vloerverwarming. Deze wordt momenteel nog via een condenserende gasketel aangestuurd, maar alles ligt klaar voor de plaatsing van een warmtepomp.

Ventilatie gebeurt via een volledig mechanisch systeem met warmterecuperatie (D+). De woning werd voorzien van een PV-installatie. Daar kwam ondertussen ook een thuisbatterij bij.

Goede flow

Het volume was voor het koppel meer dan groot genoeg en kon zo zonder uitbreiding behouden blijven. Alle ruimtes en functies zijn ingepast in het bestaande volume. Jan Anseeuw: “Intern konden veel zaken beter. Zo deelden we ruimtes opnieuw in, gaven we kleinere ruimtes en gangen op en zorgden we vooral voor een goede ‘flow’ doorheen de hele woning.”

Het resultaat is een woning die ook voldoet aan een hedendaags wooncomfort. Eén van de blikvangers in het interieur is de hoge bibliotheekkast op de mezzanine waar een extra zitruimte is gecreëerd. De warme materialen binnen geven een mooi tegenwicht aan de strakke gevelafwerking.

Strak afgewerkt

Door de woning te isoleren en opnieuw af te werken, ziet de woning eruit als een moderne nieuwbouw. De buitengevel toont zich in een spierwitte crepi, met onderaan de gevel aluminium lamellen die ook bij de garagepoort en tuinpoorten terugkeren. Door alle dakgoten en regenwaterafvoeren weg te werken, krijgen de gevels een strakker uitzicht.

De muurtjes in de voortuin en de trappen die naar het architectenbureau leiden, zijn in prefab zichtbeton op maat gemaakt. Ook de oprit en het terras zijn in gepolierd beton gegoten.

Woonfiche

  • Locatie: Oostende
  • Architect: Architectenbureau Jan Anseeuw BV
  • Type woning: vrijstaande woning
  • E-peil/K-peil: E21
  • Bouwjaar/renovatiejaar: bouwjaar +- 1971 / verbouwing 2019
  • Woonoppervlakte: +- 360m²
  • Budget: 1000 à 1200€/m²
  • Gezinssituatie: koppel