Waar blijft het rook- en alcoholverbod voor zwangere vrouwen?

588
Uit onderzoek blijkt dat tien procent blijft roken tijdens de zwangerschap. (foto istock)

Vanaf volgend jaar staan er strenge straffen op het roken in de wagen in het bijzijn van minderjarigen. Overtreders riskeren een gevangenisstraf van een maand tot twee jaar en/of een boete van 100 tot 250.000 euro. Over de zwaarte van de straffen valt te discussiëren, maar de algemene regel kunnen we enkel toejuichen. We vragen ons wel af waarom zwangere vrouwen hun ongeboren kind nog steeds ongestraft aan tabak en alcohol mogen blootstellen.

Het verbod op roken in de auto in het bijzijn van kinderen komt er omdat de blootstelling in zo’n beperkte ruimte bijzonder schadelijk is voor kinderen. Maar een kind kan nog protesteren en een raampje opendraaien. Een ongeboren baby heeft geen enkele ontsnappingsmogelijkheid.

Het probleem mag zeker niet gemarginaliseerd worden want uit onderzoek blijkt dat één op tien vrouwen doorrookt tijdens de zwangerschap. Bij laag opgeleiden is dit zelfs één op vijf. Onverantwoord, want bij rokende moeders is het risico op een miskraam groter. Ze hebben vaker last van bloedingen, het loskomen van de placenta en het vroegtijdig breken van de vliezen. Door het roken krijgt de foetus te veel koolstofmonoxide en te weinig zuurstof binnen. Hierdoor stijgt het hemoglobineniveau, waardoor de groei afremt en het risico op een lager geboortegewicht en aangeboren afwijkingen toeneemt. Hierbij stopt het niet: een kind dat meerookte in de baarmoeder is meer vatbaar voor infecties en loopt meer risico op astma, groei- en ontwikkelingsproblemen.

Tabak en alcohol zijn zeer schadelijk voor baby’s. (foto istock)

Méér dan voldoende argumenten dus om zwangere vrouwen het roken te verbieden, lijkt ons. En voeg er dan maar meteen een alcohol- en drugsverbod aan toe. Hét grote probleem vormt uiteraard de controle. Wie thuis een sigaret opsteekt, blijft ongestraft. Een ‘rookpolitie’ invoeren met de bevoegdheid om woonkamers binnen te vallen, kan niet de bedoeling zijn. Een rookverbod voor zwangere vrouwen zal het probleem dus niet de wereld uit helpen. Maar het zou in elk geval wèl een stevig signaal zijn.