What’s next? Een drol draaien op een koran?

393
Het boek ‘A.N.K.E. #PolitiekIncorrect’ wordt op 4 mei officieel voorgesteld maar doet nu al heel wat stof opwaaien. (foto uitgeverij Egmont)

Je moet het maar doen. Een week voor jouw boek uitgebracht wordt in zowat elke krant opduiken én een klacht van Dyab Abou Jahjah en Meryem Kaçar aan het lange been hebben. Anke Van dermeersch slaagt erin met haar nieuwste worp  ‘A.N.K.E. #PolitiekIncorrect’. Op de cover zie je hoe de gewezen Vlaams Belang-senator haar hoog gehakte voet op een koran plaatst.

“Dat beeld schoffeert de hele moslimgemeenschap”, stelt Dyab Abou Jahjah. “De koran is een heilig boek, dat plaatst men niet onder een schoen. Daarom dienen ikzelf als niet-gelovige moslim en Meryem Kaçar als gelovige moslim een klacht met burgerlijke partijstelling in

De cover is volgens hem een “gratuite belediging en een provocatie”. Voorts worden volgens hem de wet rond discriminatie en racisme overschreden. “Er wordt immers niets gezegd over het geloof, maar de gelovigen worden beledigd”, luidt het nog. Abou Jahjah wijst er ook op dat Van dermeersch zelf en haar partij in het algemeen al jaren de moslimgemeenschap schofferen en aanzetten tot haat.

Daarnaast is het ook provocerend en beledigend voor één gemeenschap, wat gevaarlijk kan zijn, omdat “het boek de aandacht kan trekken van extremisten in het buitenland, met het gevaar dat zij hier jongeren komen radicaliseren en rekruteren”.

De ‘Vrijheid of islam’-affiche leverde Anke Van dermeersch een klacht op van het Franse schoenenmerk Louboutin.

Hij voegt er net niet aan toe dat het boek ook gevaarlijk kan zijn voor Van dermeersch zelf. Na de aanslag op het satirisch weekblad Charlie Hebdo weten we allemaal wat er kan gebeuren als je raakt aan islamsymbolen. Voor zelfcensuur pleiten we allerminst, want de vrijheid van meningsuiting is heilig. Maar anderzijds vragen we ons af waarom een dergelijke cover nodig is. Het enige wat je hiermee bereikt, is de gemoederen verhitten en de bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten. Is dit het doel?

In het verleden lanceerde de Miss België 1991 al de omstreden Louboutin-campagne waarbij ze kortgerokt en hooggehakt op een affiche prijkte met de slogan ‘Vrijheid of islam’. Nu gaat ze een stap verder door met haar hoge hakken op een koran te staan. Waar zal dit eindigen? Zien we Anke binnen enkele jaren gehurkt over een koran haar behoefte doen om toch maar de nodige aandacht te krijgen?