Wouter De Vriendt (Groen) voert opmerkelijk pleidooi voor andere politiek: “De bullebakken moeten eruit”

Een verfrissende stem, die Wouter De Vriendt. Durft zeggen dat ons land méér vluchtelingen moet opvangen. Dat de kernwapens uit Kleine Brogel weg moeten. Dat de oppositie al eens meer lof mag gooien naar de regering. De 40-jarige Oostendenaar is een exponent van het nieuwe Groen. Jong, stedelijk, mooi in het pak, vlotte babbel en zelfbewust. En dat slaat aan.

Volgens een peiling van de VRT en De Standaard zou Groen de derde partij van Vlaanderen worden met 14 procent. “Zeer bemoedigend”, meent Wouter De Vriendt, al tien jaar federaal parlementslid. We hebben afspraak in CC De Post, de cultuurparel van Oostende, stad waar De Vriendt geboren en getogen is. “Onze boodschap, dat het wél anders kan, slaat aan. Net als onze stijl. Mensen snakken naar een ander verhaal, naar een verhaal van hoop en verbinding. Het geruzie zijn ze beu.”

Wat nu voor Groen? Fuck de zijlijn?

Absoluut. Je doet aan politiek om dingen te veranderen. Dat kan beter vanuit een uitvoerend mandaat dan vanuit de oppositie. Ik heb ook persoonlijk die ambitie. Burgemeester worden van deze stad is mijn droom. Dat steek ik niet weg. Groen is ook klaar om te besturen, op alle niveaus. We hebben een brede en loyale basis, straffe figuren en sterke ideeën. Er is reden om zelfbewust te zijn. Zie ook Jesse Klaver in Nederland en de groene president in Oostenrijk.

Heeft Johan Vande Lanotte (SP.A) u gevraagd voor zijn stadslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen?

Neen. Hij heeft wel gevraagd om in kartel te gaan. Gaan we niet op in. Dan kwam hij met die stadslijst naar buiten. Ik vind dat een vreemd verhaal. In de stad van de nationale voorzitter (John Crombez, red) komt SP.A niet eens met een eigen lijst op. En twee: een burgerbeweging moet groeien van onderuit, niet vanuit het stadhuis. Ik vermoed dat zijn motief puur electoraal is. De kiezer zal dat wel doorprikken.

Bent u tegen kartelvorming met SP.A?

In Oostende is dat niet aantrekkelijk. SP.A wil een traditioneel verhaal. Anders was ze niet in coalitie gegaan met CD&V, terwijl Groen groter is. De Oostendse kiezer staat straks voor de keuze: ofwel het grijze midden ofwel de vernieuwing van Groen. Wij willen wel samenwerken, maar dan op concrete projecten. Laat me de brug maken naar de nationale politiek. Ook daar zou ik die vernieuwing graag zien. Ik vind dat meerderheid en oppositie op een andere manier moeten werken. Ik geloof niet in die vastgeroeste tegenstelling. Wij vanuit de oppositie mogen gerust eens meer iets positief zeggen over de regering. Omgekeerd moet de regering beseffen dat het verfrissend kan zijn om met de oppositie samen te werken.

“Ik geloof in een meer menselijk asielbeleid. Dat België doet wat het kan, is een mythe.”

Is dat geen utopische gedachte?

(feller) Neen. De politiek mag geen boksring zijn. Als je je tegenstander KO mept, dan blijf je alleen over en kan je niets realiseren. Je moet samenwerken. Wat gebeurt er nu? Premier Michel steekt al zijn tijd in bemiddeling tussen N-VA en CD&V. Gevolg: de regering valt stil. Dat maakt me echt kwaad. Wie wordt beter van de soap tussen Zuhal Demir en CD&V? Of van die tussen Liesbeth Homans en de staatsveiligheid? Dat is van een ongezien kleuterniveau. Er zitten te veel bullebakken in de politiek. Wie in de klas te veel lawaai maakt, wordt eruit gezet. Dat moet in de politiek ook zo zijn. De bullebakken moeten eruit.

Is Kristof Calvo, uw fractieleider, ook geen roeper?

Neen. Hij is één van de meest getalenteerde politici van deze generatie. Weliswaar assertief, maar altijd constructief.

Telkens N-VA vergelijken met Trump is toch niet constructief?

Ik vind niet dat wij dat te veel doen. Trump behoort nu eenmaal tot populistisch rechts dat scoort door in te spelen op angst en xenofobe gevoelens. Als N-VA voorstellen doet om tweederangsburgers te creëren, dan gaat ze diezelfde weg op. Neem dat idee om jongeren met één Belgische ouder een burgerschapsproef te laten afleggen. Ik ken een vrouw met een Oostendse moeder en een Peruviaanse vader. Zij wist niet wat ze hoorde. Voor het eerste voelde zij zich een vreemde in dit land. Als je zoiets voorstelt, dan viseer je mensen en voed je spanningen. Wie heeft daar baat bij?

Breng uw voorstel eens in de praktijk. Wat doet deze regering goed?

Alexander De Croo die het voortouw neemt inzake vrouwenrechten, dat is knap. Als Theo Francken in Marokko een akkoord sluit over terugkeerbeleid, dan juich ik dat toe. Maar dat moet ook omgekeerd: als Steven Vandeput een toekomstvisie voor het leger opstelt, dan moet hij dat samen doen met de oppositie, want dat gaat over beslissingen die toekomstige regeringen aangaan. Wij hebben nochtans onze hand uitgestoken. Hij heeft die geweigerd.

Met wie kruist u als Defensiespecialist liefst de degens: met de vorige minister Pieter De Crem of met de huidige Steven Vandeput?

Met De Crem debatteren is spannender. Je krijgt meer tegenspraak. Anderzijds is De Crem ook iemand die in een ivoren toren zit en neerkijkt op het parlement. Vandeput heeft meer respect. Hij denkt ook meer oplossingsgericht. Maar hij moet wel dringend uitbreken én transparanter te werk gaan.

“Wie in de klas te veel lawaai maakt, wordt eruit gezet. Dat moet in de politiek ook zo zijn.”

Is iemand van Groen per definitie radicaal pacifist en tegen een leger?

Helemaal niet. Ik geloof niet in een militaire quick fix voor een complex probleem. Maar ik ben niet naïef: als de nood hoog is, moet je een leger kunnen inzetten. Maar ik vind niet dat het Belgisch leger alles moet kunnen. Ik pleit voor een betere taakverdeling in Europa. Neem de vervanging van de F-16’s. Dat zal ons 3,5 miljard euro kosten, gigantisch veel geld. Is dat nodig? Europa heeft een óvercapaciteit aan gevechtsvliegtuigen: 2.300 tegenover bijvoorbeeld 1.000 voor Rusland. Niet elk land hoeft dus zijn vliegtuigen te vervangen. Wij zouden ons in andere domeinen kunnen specialiseren. Maar de plannen van Vandeput zullen uitdraaien op een kleiner leger dat vanalles doet, maar nergens in excelleert. Ik stoor me trouwens aan het gebrek aan transparantie over die aankoop van F-35’s. De lobbymachine draait op volle toeren, en niemand weet dat.

U volgt ook het migratiebeleid op de voet. Is het moeilijk om Theo Francken inhoudelijk aan te pakken?

O neen. Het cynische aan Francken is dat hij de indruk wekt dat België overspoeld wordt door vluchtelingen. Eén cijfer: ons land heeft op twee jaar tijd 26.000 vluchtelingen erkend. Dat is 0,25 procent van de bevolking. Dat is niet overspoeld worden. Dat België doet wat het kan, is een mythe. Francken doet zo weinig mogelijk.

U wil meer vluchtelingen opvangen?

Ja, maar zonder te overdrijven. Ik sta niet voor open grenzen. Wie geen recht heeft op asiel, moet terug. Maar ik geloof wel in een meer menselijk asielbeleid. Wij kunnen meer doen. Dat kan ook tijdelijke opvang zijn. Syrië was vóór die gruwelijke oorlog geen ontwikkelingsland, hè. Veel Syriërs zullen graag terugkeren. Of meer hervestiging: de meest kwetsbaren selecteren uit VN-vluchtelingenkampen. Nu gaat dat om amper een paar honderd per jaar.

Weinigen in ons land die dat durven zeggen.

Ik vind dat diep teleurstellend. Wat zou jij doen als je in Syrië woont? Ik heb drie kinderen, ik zou ook vluchten. En ik zou hopen dat ik ergens welkom ben. Francken roept dan dat opvang in eigen regio moet, maar vandaag wordt al 95 procent van alle vluchtelingen in eigen regio opgevangen. Ik begrijp dat mensen angst hebben. Maar vanwaar komt dat? Zij worden dat aangepraat door politici die uitspraken doen die niet kloppen. Wat doet N-VA trouwens inzake integratie? Al tien jaar zit ze in de Vlaamse regering en nog steeds leiden we niet zelf imams op, nog steeds komen die uit Turkije. Dat begrijp ik echt niet.

(foto belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier