Onze fit & gezond-experte Claudia Van Avermaet over de zin en onzin van diëten:“Vertrouw meer op de intuïtie van je lichaam”

Diëten blijft populair in onze maatschappij. Je volgt een plan en volgens dat plan schaf je shakes, pillen, sapjes of andere aanbevolen producten aan of moet je allerlei voedingsstoffen schrappen. Je bent veel geld en hopelijk ook gewicht kwijt, maar voelt je vaak ook ellendig tijdens of na het volgen van zo’n dieet. Of misschien net niet, maar beland je daarna toch weer op het verkeerde pad …

Als mensen aan mij vragen met welk dieet ze het meest afvallen, dan is mijn antwoord heel eenvoudig: of je nu voor een ketodieet, soepdieet, sapdieet, koolhydraatarm dieet (weg met pasta, brood en aardappelen) of voor een vastenperiode kiest, het zal allemaal ongeveer hetzelfde resultaat geven voor je gewichtsverlies. Van elk dieet dat je volgt, val je meestal af. Daardoor is vijftig procent van de mensen constant op dieet. Maar hoe lang kun je dat in werkelijkheid volhouden, dat chronisch diëten? Meestal maar vijf weken, zo blijkt uit de cijfers. Daarna komen we weer op hetzelfde of een hoger gewicht uit. Helaas, maar het is de waarheid!

Dieethypes

Om mijn mening nog extra te duiden: de voedingswetenschap of het nutrionisme is nog jong en staat dus nog in zijn kinderschoenen. Veel dieethypes worden geboren uit opvattingen (onderzoeken) waarbij men enkel kijkt naar het effect dat één bepaalde stof wordt toegediend. Ondertussen weten we dat dit voor voeding niet op deze manier werkt. Je moet voeding en gezondheid veel ruimer zien en het totale plaatje bekijken.

Als je op een korte tijd heel snel kan afvallen zonder veel inspanning mag je echt wel een bedenking maken.

Elk jaar ontstaan er dieethypes met detoxformules, soepdieet, sapjes, pillen en/of het schrappen van voedingsstoffen. Je kan ze soms zo gek niet bedenken. Als je op een korte tijd heel snel kan afvallen zonder veel inspanning, mag je echt wel een bedenking maken. Om nog maar te zwijgen van de problemen die je na je dieet kan krijgen of de stoornissen die nadien de kop kunnen opsteken.

Maar wat als je door de bomen het bos niet meer ziet? Het is belangrijk om te weten dat gezond eten echt eenvoudig is. We hoeven niks af te wegen of te tellen. Focus je meer op een gezond voedingspatroon dat je kan volhouden op lange termijn. Iets waar je je goed bij voelt. Dat is bij iedere persoon anders. Sommige mensen hebben soms last van bepaalde voedingsstoffen en anderen dan weer niet. Maar er is geen voedingsstof die ervoor zorgt dat je verbranding kan pieken. Bekijk het in een groter geheel. Zo kan je veel meer bereiken dan je denkt.

Stap achteruit

Leer terug meer vertrouwen op de intuïtie van je lichaam. Noteer eens een aantal dagen wat je eet. Zo krijg je meer besef en word je je ook bewust hoe je met voeding kan omgaan. Probeer meer voor kwaliteit te gaan, minder bewerkte voeding en kijk hoe je lichaam hierop reageert.

We blijven ook diëten uit angst. Want we doen het al jaren, wat maakt dat we bang zijn om te stoppen. We hebben ook geen idee hoe het anders kan. We denken dat we niet meer kunnen eten zonder deze regels, anders stoppen we onszelf gewoon vol taart, chocolade, snoep, … en valt ons eetpatroon helemaal in duigen.

Geloof me: doe even een stap achteruit en bekijk het eens van een andere kant. Geeft diëten je echt wat je wilt na al die jaren? In mijn nieuwe boek Een dagelijkse portie power in 30 minuten dat binnenkort verschijnt, geef ik jou nog meer handvatten voor een energiek en gezond leven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier