Mathias Coppens presenteert nieuwe VTM-quiz ‘De Omgekeerde Wereld’: “Straf genoeg om internationaal te scoren”

Weet politicus Jan Peumans wat Louboutins zijn? Kan Stephanie Planckaert zeggen wat het Stockholmsyndroom is? Vanaf maandag presenteert nieuwbakken quizmaster Mathias Coppens ‘De Omgekeerde Wereld’, de enige quiz waarin alle vragen al zijn gesteld.

Het is meer dan tien jaar geleden dat Mathias Coppens nog eens een programma presenteerde dat hij niet zelf bedacht en met zijn eigen productiehuis gemaakt had. Maar plots was De Omgekeerde Wereld daar, een volgens Mathias ijzersterk format van productiehuis Koeken Troef!, dat hij niet zomaar aan zich voorbij kon laten gaan. “Het idee is gewoon zo goed. Ik ben in de laatste jaren geen quizformat tegengekomen dat zo sterk was dat ik het zelf wilde presenteren. Tot nu dus.”

Eerst even een opvallende vaststelling: vorige week ging je broer Staf in première met zijn ‘Camping Coppens’, nu ben jij aan de beurt. Jullie worden nog geduchte concurrenten.

“Normaal zitten we inderdaad altijd samen in een programma, nu doen we het apart. Al zijn we met productiehuis Roses are blue ook de makers van Camping Coppens . We zijn dus zeker geen concurrenten. We willen allebei goede cijfers halen, al moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat ik daar de laatste jaren niet meer zo mee bezig ben. Wat wij proberen te doen is zo kwalitatief mogelijke televisie maken. Dan is het aan de kijkers om te oordelen. Ik heb in de afgelopen twintig jaar geleerd om niet meer wakker te liggen van kijkcijfers.”

Een quiz is altijd een gevaarlijk format. Weinig quizzen hebben een lange levensduur. Je moet dus wel ballen hebben om hieraan te beginnen, zeker als onervaren quizmaster.

“Je moet sowieso ballen hebben om met gelijk welk programma op de proppen te komen. Omdat je nooit weet of het zal scoren. Al ben ik wel overtuigd van het format van De Omgekeerde Wereld . Dit is meer dan een quiz, en dat triggerde mij enorm. De quiz is namelijk al eens gespeeld door een groep bekende Vlamingen. De kandidaten moeten eigenlijk alleen maar raden of de BV’s het antwoord weten. Voor de kijker is het dus twee keer interessant: ze kunnen meespelen met de vragen, maar ook gokken of de BV het weet.”

Ik heb nog steeds het gevoel dat Staf op twee kilometer van mij woont”

Je hebt dus toch hoge verwachtingen?

“Ik heb hoge verwachtingen van elk programma waar ik aan meewerk. Ik streef er altijd naar om een programma te maken dat het buiten Vlaanderen ook goed kan doen, en ik heb zeker het gevoel dat dit format straf genoeg is om internationaal te scoren. Het heeft heel veel potentieel.”

Voor jou is het je vuurdoop als quizmaster. Ze zeggen dat die taak makkelijk lijkt, maar eigenlijk heel moeilijk is.

“Ik vergelijk het met leren autorijden. In het begin val je vier keer stil, maak je je druk in het verkeer, ben je bezig met schakelen, gas geven, remmen, invoegen. Die eerste keer is echt moeilijk. Je kunt dan ook niet genieten. Pas als het een automatisme wordt, kun je praten met de persoon die naast je zit. Zo ook als quizmaster: pas als je doorhebt hoe het moet, kun je ervan genieten. Gelukkig hadden we op voorhand genoeg getest om het al in de vingers te hebben tijdens de opnames.”

Nog even over je broer Staf: je was nogal geschrokken toen hij vorige zomer plots aankondigde dat hij naar Zweden zou verhuizen. Hoe is jullie band nu?

“Ik heb eigenlijk nog steeds het gevoel dat hij op twee kilometer afstand van mij woont. Toen corona vorig jaar toesloeg, zagen we elkaar ook al niet meer zo veel in levende lijve. Alles ging plots via videocall. Nu is dat nog steeds zo. We horen elkaar constant. Het enige verschil is dat het tegenwoordig niet zo makkelijk is om te reizen. Maar eens die ellende allemaal voorbij is, zullen we elkaar nog heel vaak zien.”

‘De Omgekeerde Wereld’, vanaf 12 april van maandag tot woensdag om 21.40 uur bij VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier