Het dekselse coronavirus is deze zomer een spelbreker voor concerten, festivals en sportwedstrijden, maar vandaag waren we desondanks getuige van mini-Olympische Spelen. Tijdens een fysiek uitdagende opdracht waagden de 5 overgebleven kandidaten zich aan de pentatlon, de vijfkamp uit de Griekse oudheid. “Deelnemen is belangrijker dan winnen”, de gevleugelde uitspraak van Baron de Coubertin, is zeker van toepassing voor Dorien, de goedlachse sauna-uitbaatster uit Balen. Haar leuk Kempisch accent gaan we nooit meer vergeten.

Nog welgeteld één aflevering voor de boeg en we kennen de drie finalisten van ‘De Mol 2020’. Wordt het een finale met de West-Vlaamse bankbediende Jolien, advocaat Bart en mijn Mol Christian, de Limburgse consultant met dwerggroei? In dat geval nemen we volgende zondag afscheid van de studente logopedie Alina. Wie er zeker niet bij zal zijn is Dorien.

Klik hier voor een interview met de sympathieke zesde afvaller Dorien.
Lees hieronder het verslag van de laatste aflevering.

Het is nooit leuk om het spel te moeten verlaten, maar het is zo een  ongelofelijk leuke reis geweest dat ik er met een heel fijn gevoel op terugkijk! – Afvaller Dorien –

OPDRACHT 1: Pentatlon (3.000 euro te verdienen; 1.500 euro behaald door… Salim)

We reizen van Athene naar Kalamata, het grootste schiereiland van Griekenland. Op dag 13 wacht de groep op de historische site van Messene een duel tussen Team Belgium en Team Greece. De 5 kandidaten nemen het op tegen 5 Griekse oud-kampioenen.
In aanloop naar deze opdracht loopt het echter al fout voor Alina. Tijdens een onschuldig spelletje met Jolien verzwikt ze haar voet. De les van Bart, ‘De Mol is geen Vlaanderen Vakantieland’, lijkt alweer helemaal vergeten te zijn.

De groep kan eerst al eens zien wie wat zal doen en de keuze valt op Bart voor het speerwerpen, Christian voor het discuswerpen, Jolien voor het verspringen, Dorien voor het worstelen en tenslotte Alina voor het hardlopen.

Eenmaal ter plaatse werpt Bart op dat hij wil hardlopen. Alina en Bart trekken een spurtje om elkaar eens te testen en inderdaad: de advocaat is beduidend sneller dan de studente. Resultaat is dat Alina, Christian en Bart van discipline ruilen.
De vijfde en laatste proef moet gewonnen worden om de 3.000 euro te winnen. Elk van de  4 voorgaande disciplines kunnen de Belgische loper (Bart dus) 5 meter voorsprong geven. Jolien is de enige die daar ook in slaagt.

Bart maakt zich op voor een duel met een op papier 82-jarige Griekse oud-kampioen, maar het is een vermomde Salim die tegenover hem staat. Salim wint en neemt 1.500 euro mee naar huis (de helft van wat de groep kon winnen).

OPDRACHT 2: Bob en ouzo (1.350 euro verdiend)

Tijd voor het drankspelletje “Ik heb nog nooit”, maar eerst wil Gilles De Coster de naam van een Bob, iemand die niet drinkt. Christian pareert de vraag direct met ‘ik ben sowieso geen Bob, want ik kan niet rijden’, waarop Bart zich kordaat de titel toe-eigent.
Hij mag de stellingen kiezen (Ik heb nog nooit met pistool geschoten, ik heb nog nooit…) en enkel als de 4 andere kandidaten dit kunnen bevestigen wordt er geld verdiend, in het andere geval moeten ze een glas ouzo drinken. Er wordt veel gelachen en nog meer gedronken, maar uiteindelijk wint de groep 1.350 euro, wat het totaal op 18.995 euro brengt.

OPDRACHT 3: Gesprek met de Mol (geen geld verdiend)

De volgende morgen wordt de groep verrast met een eigenaardige boodschap. Er zal vandaag slechts 1 winnaar zijn. De groep maakt zich vervolgens in een gymnasium met 5 kamers op voor een nieuwe opdracht. Er wacht de kandidaten een afvallingskoers en de persoon die als enige in de laatste kamer terecht komt wacht een groot voordeel. Per persoon en per kamer kan er maximaal 1.000 euro gewonnen worden.

Kamer 1 – stilleven met fruit: Jolien, Christian, Alina en Dorien gaan door. Bart vergeet rekening te houden met de druiven, waardoor hij verrassend als eerste afvalt. Christian heeft na de eerste kamer het laagste bedrag van allemaal (600 euro).

Kamer 2 – ballon kapot prikken met cactushelm: Jolien, Christian en Alina gaan door.

Kamer 3 – kostuum met hapjes: Jolien en Alina gaan door. Door eerst elkaar wat te helpen, wordt er iets van geld verdiend. Daarna is het elk voor zich. Christian valt af.

Kamer 4 – Sleutel in ijsblok: de eerste die er in slaagt een sleutel te bevrijden uit een ijsblok wint. Jolien en Alina krijgen een verfkrabber ter beschikking, maar er wordt snel gegrepen naar de betalende hulpmiddelen. Jolien kiest eerst voor strooizout en gaat vervolgens doortastender te werk door te opteren voor de hamer. Zij wint en met 2.150 euro op zak, zet ze zich schrap voor een confrontatie met de Mol!

Kamer 5 – 5 stolpen: Jolien tegenover… de Mol!
Onder iedere stolp steekt een persoonlijk voordeel of nadeel: de naam van de hoofdverdachte van de laatste afvaller, de 5 dagboeken van de afvallers, 2 pasvragen, een verdubbeling van het bedrag (2.150 euro x 2) of een bankroet (de 2.150 euro vervalt).
Een dilemma waar de Mol een patent op lijkt te hebben, maar de saboteur lijkt zich van zijn/haar vriendelijkste kant te tonen door Jolien te willen helpen. Jolien heeft een duidelijke voorkeur en gaat voor de 5 dagboeken van afvallers Gilles, Bruno, Els, Laure en Salim. Ze vertrouwt de Mol op zijn/haar woord en opent vervolgens de stolp met… het bankroet.
Jolien voelt zich in de luren gelegd na dit zenuwslopend pingpongspel en het is niet zonder reden. De Mol lacht in zijn/haar vuistje, geen geld voor de pot.
Zo wordt de zesde aflevering afgesloten met 18.995 euro in de pot!
Met de finale in zicht heb ik de indruk dat velen nog niet echt zeker zijn van hun Mol.
Dit valt voorlopig op bij de 4 overgebleven kandidaten:

Alina (20) – studente logopedie

Bart vindt Alina verdacht. Hij stelt zich vooral vragen bij de verzwikking van haar voet, net voor een sportieve opdracht. Als je de bewuste fase nog eens herbekijkt, zie je wel degelijk dat het een ongeval is. Alina is een leuke kandidate, geen Mol.

Bart (43) – advocaat

Alina vindt Bart verdacht, omdat hij zichzelf zo snel kandidaat stelt om Bob te zijn tijdens het drankspelletje.
De valpartij van Bart, in zijn rechtstreeks duel met Salim, lijkt zeker niet gespeeld. Hij mag van geluk spreken dat hij er niets aan overhoudt.
Tijdens het gesprek met Salim stelde de Mol de Mechelaar gerust met de woorden ‘Ik probeer je in de best mogelijke positie te brengen om te winnen’.
Is dit de reden waarom Bart de plaats wil innemen van Alina om te hardlopen?
Tijdens de laatste opdracht sneuvelt Bart al in de allereerste kamer. Perfect op tijd om zich goed te kunnen voorbereiden voor zijn deal met Jolien (kamer 5)?

Hoe je het draait of keert, alles wat Bart in Griekenland onderneemt lijkt wel verdacht. Tot het tegendeel bewezen is blijft hij voor mij de ijzersterke kandidaat, de persoon die er dit seizoen op een onnavolgbare manier uitspringt.

Jolien (25) – bankbediende

Christian stelt zich vragen bij de manier waarop Jolien al het geld kwijtspeelt in de vijfde kamer. Jolien raakte tijdens de laatste opdracht tot in de laatste kamer, maar daar aangekomen was ze totaal niet opgewassen tegen een Mol die duidelijk een klasse sterker was. Jolien kreeg het deksel op de neus en in plaats van 2 pasvragen, de 5 dagboeken van de afvallers of de naam van de hoofdverdachte van Salim eindigde ze finaal met lege handen.
Alina ziet Jolien heel snel grijpen naar het meest geschikte hulpmiddel, de hamer, bij het sleuteltje in het ijsblok. Alina vermoedt voorkennis bij de West-Vlaamse kandidate.

Christian (26) – consultant

Tijdens deze zesde aflevering hield de Mol zich koest om op het einde zijn duivels te ontbinden. Jolien werd in een rechtstreeks duel op nooit geziene wijze briljant onder tafel gespeeld. Ik stel me dan voor hoe hij het zou aangepakt hebben toen hij tegenover Bart had gestaan. Zou de advocaat zich ook zo gemakkelijk laten inpakken?
Dit is volgens mij dan ook de reden waarom tijdens de tekenopdracht de makers een oogje dichtknepen toen Christian als enige witte in plaats van blauwe druiven tekende. Gilles De Coster preciseerde tijdens de aflevering nochtans duidelijk dat van het getekende fruit zowel de aantallen als de kleuren moesten kloppen. Bij Christian was dit duidelijk niet het geval! Ik weet al langer dat Christian de Mol is en vanaf nu is een mol niet langer blind, maar kleurenblind.

Op naar volgende week, dan is het tijd voor de halve finale!

Mollengroetjes en tot volgende week,
Marc Denys

Meer info vind je in de Mollengroep op Facebook: www.facebook.com/groups/Mollengroep