Na een succesvolle passage op Streamz is ‘Glad IJs’ vanaf woensdag eindelijk te zien bij VTM. De tragikomische reeks kreeg eerder al lovende recensies. ‘Glad IJs’ is dan ook een pareltje vol humor en spanning, filmische decors en een sappig Kempisch accent.

In Glad IJs staat Phil ‘Frisco’ Druyts centraal (gespeeld door Lucas Van den Eynde), een hardwerkende Kempense selfmade man, die een succesvolle ijsfabriek runt. Hij is extreem populair bij zijn werknemers, maar onwetend over alles wat er in zijn eigen familie gebeurt. Wanneer zijn zoon Felix (Nico Sturm) en vrouw Ariane (Viv Van Dingenen) het bedrijf achter zijn rug aan een multinational verkopen, voelt hij zich koud gepakt. Verraad dat Phil niet zomaar pikt. Daarom besluit hij om drastische middelen in te zetten. Hij ensceneert z’n eigen ontvoering en wil met het geëiste losgeld een nieuw leven beginnen. Ongelukkigerwijs loopt niet alles zoals gepland.

De opnames dateren al van 2018. Wat vind je ervan dat ‘Glad IJs’ nu pas op lineaire televisie komt?

“Het is een beetje de tendens van de afgelopen jaren. Met de oprichting van Streamz zijn er wat verschuivingen in het tv-landschap gekomen. Maar los daarvan ben ik heel blij dat het nu op ‘gewone’ televisie komt. Ik heb zoveel plezier beleefd aan het maken van deze reeks. Wat de twee regisseurs ervan gemaakt hebben, is echt iets bijzonders. Westernachtige Vlaamse fictie met een niet-alledaags verhaal. Ik hoop dus van harte dat de mensen die Glad IJs nog niet eerder gezien hebben massaal gaan kijken. En dat wie het wel al gezien heeft, misschien een tweede keer kijkt.”

Zo’n tragikomische reeks, is dat waarin jij het best tot je recht komt?

“Dat weet ik niet. Misschien wel. Het is in ieder geval zo dat je in zo’n tragikomisch verhaal heel veel inspiratie kunt putten uit realistische situaties, uit eigen ervaringen, net omdat het zo menselijk is. Kijk naar In de gloria destijds, dat lag soms net op het randje van over-the-top, maar net daarom was het zo herkenbaar, denk ik. Je houdt de maatschappij een spiegel voor. Zeker als het – in het geval van Glad IJs – over familiale toestanden gaat. Iedereen maakt wel iets bizars mee in zijn familie. De realiteit overtreft de fictie vaak.”

Ik heb me tijdens de opnames rot geamuseerd

Een extra dimensie in ‘Glad IJs’ is dat sappige Kempische accent.

“En dat hebben we met plezier gehanteerd, hoewel het verhaal universeel is. Maar het geeft de reeks toch iets exotisch. (lacht) En het helpt bij het creëren van een karakter, meer dan wanneer je verkavelingsvlaams zou gebruiken.”

Het klinkt alsof je zelf fan bent van de reeks. Hoe is het eigenlijk om naar jezelf te kijken?

“Het klopt dat ik fan ben van de reeks. Ik koester deze reeks enorm. Ik heb me tijdens de opnames ook rot geamuseerd. Het speelplezier droop er bij iedereen van de cast vanaf. Toch ben ik niet zo’n held in mezelf bekijken. Die visies gaan vaak gepaard met zelfkritiek. Ik moet dat eerst rustig laten insijpelen en een jaartje later – of in dit geval meer dan drie jaar later – kan ik er met voldoende afstand naar kijken. Bij de eerste lezing van de scenario’s was er wel direct een goede vibe bij cast, crew en regie. Of op z’n Kempisch gezegd: iedereen had er godverdekke gusting veur!

‘Glad IJs’, vanaf woensdag 19 januari om 20.55 uur bij VTM.