Hallelujah, De Slimste Mens ter Wereld is terug. Speciaal voor dit vijftiende seizoen trok presentator Erik Van Looy een pauselijke outfit aan en beval zijn twaalfkoppige jury om even vroom voor de dag te komen. De Hoogmis van de Kwis, zo klinkt het bij VIER. Vrij vertaald: het kijkcijferkanon van de zender.

Sebastiaan Bedaux

De Slimste Mens ter Wereld behoeft na veertien seizoenen eigenlijk geen uitleg meer. De immens populaire quiz kwam voor het eerst op de buis in 2003 – toen nog gepresenteerd door Bruno Wyndaele – en zal veertien jaar later nog steeds een miljoen kijkers per aflevering trekken. “We proberen elk seizoen nog straffer te maken dan het vorige”, vertelt Erik Van Looy. “Dat is elk seizoen opnieuw een stevige uitdaging. De grootste verandering door de seizoenen heen is dat het van een erg moeilijke kwis geëvolueerd is naar een leuke en plezante kwis, waar veel in gelachen mag worden. De presentator is dezelfde gebleven. Alleen een paar jaartjes ouder. Maar ook veel intelligenter!”

Recordaantal vrouwen
Dit najaar doen opnieuw 34 kandidaten een gooi naar de felbegeerde aureool van De Slimste Mens ter Wereld. Want slechts een van hen kan toetreden tot de orde der oorkondedragers. Vorig seizoen zorgden Olga Leyers, Eva De Roo en winnaar Gilles Van Bouwel nog voor razend spannende finaleweken en onvergetelijke televisiemomenten. “We hebben weer een sterke mix gevonden van erg bekende namen, over bijzonder intrigerend tot enkele ruwe diamanten die een ontdekking kunnen worden. We hebben voor deze vijftiende editie ook een recordaantal vrouwen kunnen strikken. Je hebt kandidaten die de quiz niet serieus nemen en gewoon veel plezier maken. Maar je hebt er ook die echt komen om te winnen. Die combinatie doet het werken. De Slimste Mens ter Wereld is een beetje zoals voetbal. Het is het belangrijkste spelletje ter wereld, maar het is ook maar een spelletje.” Een greep uit het kandidatenaanbod: Bill Barberis, Frances Lefebure, Evi Hanssen, Sean Dhondt, Xavier Taveirne, Elodie Ouedraogo, Dina Tersago, …

Twaalf natuurtalenten
Ook niet onbelangrijk in De Slimste Mens ter Wereld: de juryleden. Twaalf bekende gezichten (Bart Cannaerts, Jeroom, Maaike Cafmeyer, Marc-Marie Huijbregts, Philippe Geubels, Sam Gooris, Karen Damen, Jan Jaap van der Wal, Jonas Geirnaert, Stefaan Degand, Wim Helsen en Sven de Leijer) hebben de belangrijke taak de quiz op te leuken met humor. “Juryleden hebben eigenlijk de moeilijkste taak in het programma. Iedereen verwacht humor. Je weet dat je moet scoren en dat is echt niet gemakkelijk. Dus ik ben heel blij met deze twaalf natuurtalenten. Hun opdracht is niet te onderschatten. Ondertussen ben ik ook wel in behandeling voor mijn eigen lach.”

De Slimste Mens ter Wereld, vanaf maandag 16 oktober op VIER.