Ontbijtbabbel met Guga Baúl: “Alle twijfels ebben wegmet de golven van de zee”

1603
Guga Baúl: “Ik hoop dat ‘Tegen de Sterren op’ terugkeert. Nee, ik vind dat eigenlijk een must.” (foto SBedaux)
Guga Baúl: “Ik hoop dat ‘Tegen de Sterren op’ terugkeert. Nee, ik vind dat eigenlijk een must.” (foto SBedaux)

Het was een zomer om snel te vergeten, maar gelukkig belooft het najaar veel goeds. De nieuwe theatertournee van Guga Baúl bijvoorbeeld, ’s lands beste stemmenimitator die met zijn band Studio Guga net aan een reis door Vlaanderen is begonnen. “Wat ben ik blij dat ik opnieuw de theaterzalen in mag!”

“Kom binnen”, zegt Laurent Bailleul – beter bekend onder zijn pseudoniem Guga Baúl – terwijl hij de slaap uit zijn ogen wrijft. Zijn jongste zoon ligt ziekjes op de bank en heeft Laurent tijdens de nacht van zijn slaap beroofd. We keuvelen even over het genot van kinderen hebben en nadat hij een grote kom met yoghurt, fruit en havermout heeft gevuld, gaan we over tot de orde van de dag: een ontbijtinterview met een aanleiding, de tournee van Studio Guga.

Hoor ik daar een zucht van verlichting? Eindelijk weer de theaters in?

“Toch wel. We mogen eindelijk weer losgaan op een podium. Als ik me niet vergis was de laatste keer op 6 februari 2020. Toen sloten we deel 1 van onze tournee af. We hadden dus veel geluk dat die eerste reeks optredens net op tijd afgerond was, vlak voor corona toesloeg. En nu zijn we dus net begonnen aan het tweede deel. Met ongeveer dezelfde show, wat op zich best confronterend is. Ongehoord is een heel persoonlijke voorstelling, met nummers die ik zelf heb geschreven vanuit een persoonlijke emotie, vanuit eigen ervaringen, zoals de geboorte van mijn kinderen, de liefde, mijn ouders, heimwee naar Oostende. Een aantal van die elementen zullen altijd hetzelfde blijven, maar over een pasgeboren kindje zingen dat nu al vier jaar oud is… Dan besef je dat we plots echt een paar jaar verder zijn. Hoe hebben we dat overleefd? Ik heb nog steeds slapeloze nachten. (lacht)

Voor de lezers die je muziek niet kennen: het zijn nog steeds stemmenimitaties, maar wel eigen nummers. Je hebt zelfs een gloednieuw nummer in de stijl van Tourist LeMC.

“Klopt. Dat nummer, Vadrouille, staat pas sinds gisteren op Spotify en andere streamingdiensten. Ik wilde graag een nummer dat wat moderner klonk. De andere liedjes op het album en in de show zijn geïnspireerd door oude knarren als De Kreuners, Willem Vermandere, Raymond van het Groenewoud en Johan Verminnen. De meeste van hen kunnen mijn creaties overigens wel smaken. Tourist ook, hij zei dat het echt een nummer in de Tourist-stijl is.”

Zou je eigenlijk ooit als jezelf op een podium staan? Of zou dat vreemd aanvoelen?

“Ik denk wel dat dat er ooit van komt. Ik ben nu nummers aan het schrijven, maar er zit nog geen concept in. Het ene moment komt er een Engelstalig nummer uit, een andere keer een Franstalig, dan weer iets in het West-Vlaams. Ik weet nog niet goed wat dat dan precies zou worden. Wellicht iets met comedy als grootste gemene deler.”

Hoe zit het eigenlijk met je tv-carrière? Staan er dit najaar nog tv-projecten op stapel?

“Voorlopig is het 100 procent theater, maar we zijn wel aan het brainstormen over nieuwe tv-projecten. De combinatie gezin-werk is sowieso al zwaar, dus ik doe nu liever geen twee jobs tegelijkertijd. Ik hoop natuurlijk op een mooi project voor het voorjaar, een vervolg op Goed Verlof zou bijvoorbeeld heel fijn zijn.”

Ik sta wel waar ik wil staan in het leven, ja, al heb ik nog veel plannen”

Of ‘Tegen de Sterren op’? Komt dat ooit nog terug?

“Ik hoop het. Nee, ik vind dat eigenlijk een must. Het afgelopen anderhalve jaar had zoveel comedypotentieel voor een nieuw seizoen. Al die coronaregeltjes, de virologen, een nieuwe president in de Verenigde Staten. Maar uiteindelijk kiezen de zenders zelf welke formats ze naar voren schuiven. Ik zou in ieder geval heel graag opnieuw meewerken aan een soortgelijk programma. Vroeg of laat zal dat ook wel gebeuren, denk ik.”

Je kunt ook nog altijd topacteur worden. Ik zag je vorige week zondag plots in de Eén-reeks ‘Onder vuur’.

“Dat was maar één scène helaas. Als even met je ogen knippert, heb je me al gemist. (lacht) Maar het is wel de bedoeling dat daar een vervolg op komt. Normaal gezien krijg ik in een tweede seizoen een grotere rol. Daar kijk ik al naar uit, want dit is me echt op het lijf geschreven, als brandweerman in Oostende. Dat was toch wat ik als kind wilde worden.”

Maar je bent op je 35ste ook tevreden als stemmenimitator, zanger en acteur?

“Ik sta wel waar ik wil staan in het leven, ja, al heb ik nog heel veel plannen en ambitie. Maar als er één ding is dat corona me geleerd heeft, is het dat ik doe wat ik graag doe: optreden, entertainen en muziek maken. Mochten de nachten nog wat beter verlopen, zou ik helemaal tevreden zijn.” (lacht)

Voor optredens en tickets van Studio Guga surf je naar www.studioguga.be .

Thuiskomen in Oostende

“Ooit zal ik terugkeren naar Oostende. Die stad betekent thuiskomen voor mij, zonder vragen te stellen. Alle twijfels ebben weg met de golven van de zee. Maar dat ligt uiteraard niet voor de hand met onze gezinssituatie, zoiets zou voor versplintering zorgen. Daarom zeg ik ‘ooit’. Maar ik ervaar dat dus wel als een groot gemis. Dat nummer in de stijl van Tourist LeMC gaat daar ook over. Je mag zoveel liefde voelen voor je partner, alles mag zo mooi zijn als het wil, maar als de zee roept, dan ga je. Zeewee heet dat, heimwee naar de zee. Of ik nog tips heb voor een nazomer in Oostende? Nee, ik ga mijn Oostendse plekjes niet prijsgeven. Laat de toerist maar thuisblijven (lacht), ook al ben ik nu zelf een toerist aan het worden.”