Spannende tijden zijn het voor sportjournalist Maarten Breckx. Gisteren was er de finale van de Champions League tussen Tottenham en Liverpool, overmorgen – of zo is toch uitgerekend – wordt hij voor het eerst vader. “Je kunt je niet inbeelden hoe zeer ik daar naar uit kijk.”

Het voetbalseizoen in België is achter de rug, maar ook in juni hebben voetballiefhebbers – Maarten Breckx is er daar overigens één van – nog een aantal hoogtepunten om naar uit te kijken. De Rode Duivels die nog twee keer in actie komen bijvoorbeeld, en de finale van de Nations League volgende week zondag. En dan was er gisterenavond natuurlijk nog die Champions League-finale. “Wat mij betreft was dit de meest spectaculaire Champions League-campagne ooit. Met dank aan Ajax dat de voetbalwereld op z’n grondvesten heeft doen daveren met heerlijk voetbal tegen miljardenclubs.”

De Rode Duivels komen in juni nog twee keer in actie, tegen Kazachstan (8/6) en Schotland (11/6). Makkelijke overwinningen?

Ongetwijfeld. Die EK-voorronde voor België stelt eigenlijk niks voor. Veredelde oefenmatchen. Na deze twee wedstrijden moet de campagne er eigenlijk al op zitten voor de Rode Duivels, we moeten dan al geplaatst zijn. Maar we mogen wel nog altijd kritisch zijn en veel doelpunten verwachten, zeker tegen Schotland. Kazachstan schat ik nog iets stugger in. Dat het op dit moment allemaal zo makkelijk gaat voor onze nationale ploeg, daar moeten we ook wel van genieten. Op het WK vorig jaar hebben ze bewezen dat ze er ook tegen toplanden staan. Ik kijk trouwens enorm uit naar de comeback van Kevin De Bruyne, die sinds het WK geen wedstrijd meer speelde voor de Rode Duivels. Onze redactie sprak hem vorige week nog op de KDB CUP. Hij is fit en heeft goesting om te spelen.

“In het weekend lees ik wel drie of vier uur lang de kranten”

Na de Nations League en de WK-voorrondes is het helemaal afgelopen met voetbal voor dit seizoen. Normaal gezien kan jij dan ook even uitpuffen. Behalve dit jaar.

Klopt. Juni is eigenlijk mijn favoriete vakantiemaand. Maar met de geboorte van mijn zoon – uitgerekend voor dinsdag – ziet het leven er plots heel anders uit. Dat wordt een ware gamechanger. Ik ben 34, dit is mijn eerste kind en kijk echt enorm uit naar de geboorte. Nu, in die laatste fase van de zwangerschap, kan ik eigenlijk alleen maar faciliteren: koken, naar de winkel gaan, opruimen, … Verder kan ik weinig betekenen. Maar daar zal snel verandering in komen. Mijn vrouw leest het nieuws in bij Qmusic en het is de bedoeling dat ze dat na haar zwangerschapsverlof vooral ’s ochtends vroeg zal doen, vanaf 4 of 5 uur. Ik zal dus de ochtendshiften met de baby voor mijn rekening moeten nemen. Maar dat zie ik ook helemaal zitten, anders vind ik niet dat je aan kinderen moet beginnen. Hoe je het ook draait of keert, ik vind kinderen maken het ultieme doel van het mens-zijn. Als ik 70 ben, zal ik niet terugblikken op spectaculaire WK’s of EK’s, maar wel op mijn geluk met mijn kinderen, mijn familie en vrienden. Zo zie ik het leven toch.

Hoe ziet jouw ideale weekend er eigenlijk uit? Uiteraard zien vanaf nu alle toekomstige weekends er anders uit.

Klopt. Ik kan dus alleen nog maar ‘pré-papa’ antwoorden: sowieso ben ik verslaafd aan kranten. In het weekend lees ik wel drie of vier uur lang de kranten, te beginnen met De Tijd, om daarna over te schakelen op de sportkaternen van andere kranten. Want ik ben ook enorm geïnteresseerd in economisch en financieel nieuws. In de namiddag, als ik niet moet werken op zaterdag, vind je me op het voetbalveld. Ik speel zelf – zeer recreatief – in de vierde afdeling voor een Antwerpse vriendenvoetbalvereniging. ’s Avonds spreek ik graag af met vrienden of familie. Op zondag ben ik eigenlijk altijd aan het werk. Dat is trouwens een heel leuke werkdag, met altijd wel een voetbal-, wieler-, F1- of atletiekwedstrijd. De sfeer op de redactie is dan ook altijd heel tof.

België-Kazachstan, op zaterdag 8 juni om 20u45 bij VTM

België-Schotland, op dinsdag 11 juni om 20u45 bij VTM

Finale Nations League, op zondag 9 juni om 20u45 bij VTM