Onze groenexpert Angelo Dorny kijkt uit naar een heel bijzonder tuinjaar: “Een nieuwe start: mijn droomtuin”

Ons leven stond de afgelopen weken helemaal op z’n kop. We namen een tijd geleden de beslissing om te verhuizen, en dus was het inpakken geslagen. Nu we alle hectiek achter ons hebben, en de rust kan terugkeren, is het tijd om vooruit te kijken en de tuin onder handen te nemen. Er moet een hoop gebeuren – en er is al heel veel gebeurd -, maar als alle plannen uitgevoerd worden, krijg ik binnen een paar maanden mijn droomtuin te zien.

De aanleg van een nieuwe tuin is altijd bijzonder. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: wat verwacht je van jouw tuin? Wat is belangrijk voor jou? Bepaal wat jij wil, nog voor je aan een plan begint. Heel veel mensen doen dat niet, en dat is jammer, want alleen zo haal je het beste uit je toekomstige tuin. Ik had ook een brainstormmomentje met mezelf. Lang moest ik natuurlijk niet nadenken, want van moestuinen en pluktuinen word ik heel blij. Ik hoef ook geen ‘onderhoudsvriendelijke’ tuin – wat dat ook moge zijn. Ik wil er graag in werken, en hem zien veranderen met de seizoenen. Dus concludeerde ik dat ik een moes/pluktuin wil met een Engels cottage garden- gevoel. Dat wil zeggen, lekker wild, landelijk, romantische hoekjes en kantjes. Ik hou wel van een beetje luchtig drama in een tuin. Hier en daar wat wild gras, leuke hekjes met klimplanten aan en ga zo nog maar even door.

Een nieuwe serre

Een serre is en blijft voor mij onmisbaar. Dit exemplaar heb ik bij het oude huis gelaten, de nieuwe serre is op komst. (foto Angelo Dorny)
Een serre is en blijft voor mij onmisbaar. Dit exemplaar heb ik bij het oude huis gelaten, de nieuwe serre is op komst. (foto Angelo Dorny)
De serre in onze vorige tuin hebben we laten staan. In zo’n smalle tuin hoorde dat uit de kluiten gewassen exemplaar gewoon thuis. Dus beginnen we hier terug opnieuw. Ik koos opnieuw voor een zwarte kleur en afmetingen van 3 bij 6 meter. Zo’n serre is belangrijk, want ik zaai heel veel zelf, en dan is het toch wel fijn om zo’n plek te hebben. Bij de eerste lentezon is het daar al flink warm, dus kun je vroeger starten en uiteindelijk in het najaar langer doorgaan. Ook op zoek naar een degelijke glazen serre? Mijn exemplaar komt van www.acd.eu .

Geen tuin zonder bomen

Toen we het huis kochten, wisten we natuurlijk dat de tuin één grote grasvlakte was. Er waren geen bomen, nauwelijks struiken, maar wel heel erg gezonde beukenhagen. Ik zag vooral heel veel potentieel, want een stadstuin van om en bij de 150 m² inruilen voor één van 800 m²… je begrijpt dat ik daar heel blij van word.

Een tuin zonder bomen is toch een beetje als een café zonder bier

Maar een tuin zonder bomen is toch een beetje als een café zonder bier, als je het mij vraagt. Bomen zijn de structuur van je tuin, het skelet zeg ik wel eens. Ze bieden schaduw in het heetst van de zomer en zorgen voor wildleven in de tuin. Dus besloten we een week geleden bomen te planten. Best een flinke investering, want al vrij groot, maar een die ongetwijfeld optimaal zal renderen.

Ik ging voor Malus ‘Red Sentinel’ (sierappel), Crataegus splendens (meidoorn), Magnolia ‘Heaven Scent’, Pyrus ‘Chanticleer’ (sierpeer), Cydonia ‘Vranja’ (kweepeer) en tot slot nog wat Prunus ‘Shirotae’ (sierkers). Stuk voor stuk exemplaren die niet gigantisch groot worden – lees 20 meter en meer. En, misschien belangrijker nog, ze bloeien allemaal ontzettend mooi en zijn goed voor bijen en hommels. Ik blij, de bijen blij.

Ik koester de herinneringen aan mijn klein stadstuintje, maar ben heel blij met de uitdaging van een grote tuin. (foto Angelo Dorny)
Ik koester de herinneringen aan mijn klein stadstuintje, maar ben heel blij met de uitdaging van een grote tuin. (foto Angelo Dorny)

Volg mij op Instagram via @Angelo_Dorny en volg mijn nieuwe tuinavonturen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier