Asperge caesarsalade

Onze culi-experte Amylia De Schepper verrast ons met een duurzaam recept.

“Voedsel heeft een enorme impact op het milieu, dat staat vast. Mensen willen daarom steeds vaker duurzamer eten. Maar waar moet je dan juist op letten? Het is eenvoudiger dan je denkt! Start alvast met te kiezen voor seizoensgroenten en ingrediënten van dichtbij. Probeer verder zo weinig mogelijk voedsel te verspillen. Door overschotjes te verwerken in een lekkere pasta of soep bijvoorbeeld! Ook door wekelijks te kiezen voor een of meerdere dagen zonder vis en/of vlees draag je je steentje bij.”

“Deze lekkere salade bevat hét seizoensingrediënt van het moment, onze heerlijke witte asperges. En ons oud brood kreeg een tweede leven als lekkere croutons. En verder kan je deze salade perfect aanvullen met restjes groenten uit je koelkast. Geniet ervan!”

• 1 kg witte asperges

• 8 plakjes gedroogde ham

• 1 krop krulsla

• 1 kleine rode ui

• 50 g Parmezaanse kaas, schilfers

• 3 sneetjes (wit) brood

• 2 el olijfolie + extra

• 1 el Provençaalse kruiden

• peper en zout

Caesar dressing

• 150 g Griekse yoghurt

• 3 el olijfolie

• 3 tl worcestersaus

• 2 el geraspte Parmezaanse kaas

• 1 teentje look

• sap van ½ citroen

• 3 ansjovis in olijfolie

• peper

Zo maak je het

• Schil de asperges met een dunschiller, van boven naar onder

• Snij het onderste harde einde er af

Duurzame tip: Gooi de schillen en de uiteinden van de asperges niet weg, maar gebruik ze als basis voor een heerlijke aspergesoep!

• Leg de asperges in een kookpot met koud, gezouten water

• Breng het water aan de kook, laat enkele minuten pruttelen en haal van het vuur

• Laat de asperges nu rusten in het kokende water, zo’n 5 tot 10 minuten

• Controleer of ze beetgaar zijn en laat ze vervolgens uitlekken

• Verwarm de oven op 180°C

• Schik de ham op een met bakpapier beklede bakplaat

• Bak krokant in de oven, ongeveer 6 minuten

• Haal de krokante ham uit de oven en laat afkoelen op keukenpapier

• Snij ondertussen het brood voor de croutons in blokjes

• Voeg olijfolie en Provençaalse kruiden toe en schep om

• Verdeel de stukjes brood over een met bakpapier beklede bakplaat

Duurzame tip: Hergebruik het bakpapier van de ham

• Bak 15 minuten tot de croutons goudbruin en krokant zijn

• Voeg alle ingrediënten voor de dressing samen in je blender

• Blend alles tot een egale dressing

• Kruid met peper en eventueel een klein beetje zout

Tip: Heb je liever een meer lopende dressing? Voeg dan een scheutje water toe

• Snij de rode ui in fijne ringen

• Wrijf de asperges in met wat olijfolie, en gril ze kort in een grillpan

• Schik de krulsla, rode ui, krokante ham en gegrilde asperges in een serveerschaal

• Werk af met broodcroutons en schilfers Parmezaanse kaas

• Serveer met de caesardressing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier