Heerlijke, simpele zondagse kost: eitjes met kaassaus

Elke editie zetten we een lezer en zijn liefste zondagse kost in de kijker. Omdat we op deze laatste dag van de weektoch allemaal graag een beetje extra genieten. Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze zondag: Joke (30) uit Sint-Maria-Oudenhove.

“Mijn liefde voor koken startte met bakken, alle soorten taarten en gebak passeerden de revue. Toen ik mijn man leerde kennen ben ik eigenlijk pas echt graag beginnen koken”, vertelt Joke. “Maar ik geef toe, ik kijk er enorm naar uit om later met mijn dochtertje Manon (nu 5 maanden) cake te leren maken!”

Waarom dan dit recept? Joke legt het met veel enthousiasme uit: “Deze eitjes in kaassaus zijn echt mijn favoriete zondagse kost. Ik serveer ze met huisgemaakte puree met spekjes erin. Het is zo eenvoudig klaar te maken, 100% comfortfood en een recept om duimen en vingers bij af te likken. Mijn man vond het aanvankelijk een vreemd recept, maar na de eerste hap herzag hij zijn mening”, lacht Joke.

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • 8 eieren

  • 500 gr bladspinazie (diepvries)

  • 1 sjalot

  • 500 ml melk

  • 150 gr gruyère (gemalen)

  • 150 gr emmentaler (gemalen)

  • 3 el bloem

  • boter

  • nootmuskaat

  • peper en zout

Zo maak je het

  • Kook de eieren hard

  • Pel de eieren en zet opzij

  • Spoel de spinazie en verwijder de steeltjes

  • Snipper de sjalot fijn

  • Bak de gesnipperde sjalot glazig in een klontje boter

  • Voeg de spinazie toe en roerbak enkele minuten

  • Verdeel de spinazie op de bodem van een ovenschaal

  • Schik er de hardgekookte eieren bovenop.

  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat

  • Verwarm de oven voor op 180°C

  • Smelt voor de kaassaus 50 gr boter

  • Voeg de bloem toe en laat kort sudderen

  • Haal de pan van het vuur en voeg beetje bij beetje de melk toe, blijf roeren om te voorkomen dat er klontertjes ontstaan

  • Zet de pan terug op het vuur en roer 2/3 van de kaas door de saus

  • Breng op smaak met peper en nootmuskaat

  • Giet de saus over de eitjes

  • Bestrooi met de rest van de kaas en het broodkruim

  • Zet 25 minuten in de voorverwarmde oven

  • Serveer de gegratineerde eitjes met puree en geniet!

Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@dezondag.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier