5 plekken waar luisteren een must is

910
De Muziektour doet vijftien muzikale hotspots in Hasselt aan. (foto Visit Hasselt)
De Muziektour doet vijftien muzikale hotspots in Hasselt aan. (foto Visit Hasselt)

Een geluid is nooit storend als het fluweelzacht wordt gebracht. In de natuur gaan de meeste geluiden niet boven de 35 decibel. Zelfs in de stad kunnen geluiden een zekere rust brengen. We gaan op zoek naar enkele markante plekken waar geluid een thema vormt.

1.West-Vlaanderen: Spotify in de natuur

Hoewel ze er reikhalzend uitkijken naar de komst van de otter is De Blankaart bij Diksmuide nog steeds het koninkrijk van de vogels. Vier houten uitkijktorens onttrekken je aan het zicht. Je zit er midden en boven de natuur. Met wat geluk hoor je de spookachtige roep van de roerdomp die zich tussen het riet schuilhoudt. De broedvogels nestelen zich deze tijd van het jaar in het riet met onder meer de bruine kiekendief, rietgors, rietzanger, snor en waterral. Rond de grootste vijver huist ook een kolonie blauwe reigers.

www.blankaart.be

2.Oost-Vlaanderen: Minibeiaardiers

Het belfort van Gent is bijna 710 jaar oud. Elke zondag (11 en 12 uur) laat de beiaardier zijn zoete tonen over de stad glijden. Het belfort is elke dag te bezoeken (10 en 18 uur). Elk van de drie verdiepingen heeft een eigen thema. Boven wacht een prachtig uitzicht over de Arteveldestad. Op de laatste zondag van de maand kunnen minibeiaardiers tussen 3 en 12 jaar hun favoriete muziek laten weergalmen. Onder begeleiding van de stadsbeiaardier worden ze opgeleid tot volleerde klokkenspelers. Inschrijven: info@astoria.be.

www.belfortgent.be

3.Vlaams-Brabant: Legendarisch festival

De Rockweidewandeling (11 km) start aan het Frans de Catplein en doet knooppunten 631 – 632 – 634 – 635 – 636 – 637 – 633 – 59 – 500 – 631 aan. In het centrum van Werchter passeer je de 150 jaar oude en mooi gerestaureerde brouwerij Jack-Op. Hier bevindt zich het belevingscentrum Rock Werchter X dat elke eerste zondag van de maand van 13 uur tot 17 uur de deuren opent, vandaag dus. Je wordt er ondergedompeld in de meer dan 45-jarige geschiedenis van het legendarische festival.

www.rotselaar.be/toerisme

4.Antwerpen: Het stille genieten

Een van de laatste stiltegebieden in Vlaanderen die er bijgekomen is, is Wortel-Kolonie in Hoogstraten. Vanaf bezoekerscentrum De Klapekster kan je er heel mooie wandelingen maken door de vallei van ’t Merkske op het snijpunt met Nederland. Vooral ’s morgens als de mist nog in de dreven sluimert, hangt hier een mysterieuze sfeer. Het stilste plekje moet wel het landloperkerkhof zijn waar elk kruisje een eigen verhaal kan vertellen.

www.kolonie57.be

5.Limburg: Wandeling met playlist

De Hasseltse Muziektour (5 km) laat je kennismaken met de muziekscène van vroeger en nu. Bekende Hasselaren als popster Stijn Meuris, rapster Chibi Ichigo en Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine bestoken je met weetjes. Er zijn vijftien markante stops waar je telkens een QR-code kan scannen voor meer info. Zo doe je het Kapermolenpark aan, de weide van Pukkelpop, de Muziekodroom en platenwinkel Just for the Record . Bij de wandeling hoort ook een thematische Spotify-playlist die je gratis kan downloaden. Het plannetje kan je gratis krijgen op de startplaats bij Visit Hasselt (Maastrichterstraat 59).

www.muziektourhasselt.be