Elke dag wat bijleren: vijf kindermusea waar ook volwassenen welkom zijn

De meeste musea zijn gericht op volwassenen. Vaak is er een gezinsvriendelijk parcours om ook de kinderen in de beleving te betrekken. Wat als we de rollen nu eens omdraaien? In welke musea voor kinderen zijn de ouders welkom?

1.Antwerpen: Sympathieke helden

Aan de ene kant van Kalmthout heb je de heide, aan de andere kant de villa van Willy Vandersteen, de geestelijke vader van Suske & Wiske. Het is mede te danken aan zijn opvolger Paul Geerts dat in de villa een heus museum rond de striphelden is ontstaan. Tijdens je bezoek figureer je zelf in een stripverhaal, leer je de slechteriken van de reeks kennen en ontdek je wat er zo allemaal bij een goede strip komt kijken. Heel wat, zo blijkt.

www.suskeenwiskemuseum.be

2.Limburg: Harry Potter in Lego®

De voormalige artisanale bakkerij van Leut kent een tweede leven als Lego®-museum. Het Railway Brick Museum bestaat uit drie delen. In het eerste deel komen alle treinen uit de rijke collectie van Lego® aan bod. In het tweede deel stap je door themalandschappen als de wereld van Harry Potter of in een pretpark. In het derde deel is er een seizoenstentoonstelling. Je kan er ook tweedehands bouwsteentjes kopen. Het Railway Brick Museum is open van vrijdag tot zondag en elke dag tijdens schoolvakanties, uitgezonderd op maandag. Telkens open van 11 tot 18 uur.

www.railway-brickmuseum.eu

3.Vlaams-Brabant: Escaperoom in museum

 

De kweetnieoecoole escape room in het MOT zorgt voor spanning en sensatie. (foto MOT)De kweetnieoecoole escape room in het MOT zorgt voor spanning en sensatie. (foto MOT)

Het Museum voor de Oudere Technieken in Grimbergen is zowat de tegenhanger van Technopolis in Mechelen. Op drie locaties in Grimbergen kan je handwerktuigen, machines en watermolens bewonderen. Het museum laat je vooral zelf doen en ontdekken. Nog tot eind maart kan je er ook de kweetnieoecoole escape room doen. In een arbeidershuisje moet je op zoek naar ‘zwart goud’, steenkool dus, om je te verwarmen. Topactiviteit voor kinderen van 8 tot 14 jaar, samen met minstens één volwassene.

www.mot.be

4.West-Vlaanderen: Voor de kleinsten

Fort Napoleon is een imposant vijfhoekig fort in de duinen van Oostende. Regelmatig kan je in dit erfgoedkader terecht voor toffe kindertentoonstellingen. Op dit moment is dat de Grote Ridder Muis-Doe-expo. De Grote Ridder Muis is een bekende serie op Ketnet die de kinderen meeneemt naar een middeleeuwse wereld met een hoek af. In de expo worden de kinderen tussen 4 en 8 jaar uitgenodigd om te lachen, roepen, springen, gieren, aanraken en zoveel meer.

www.fort-napoleon.be

5.Oost-Vlaanderen: In twee delen

 

De Wereld van Kina neemt de kinderen mee op een ontdekkingstocht over het leven op aarde. (foto Jeroen Willems)De Wereld van Kina neemt de kinderen mee op een ontdekkingstocht over het leven op aarde. (foto Jeroen Willems)

De Wereld van Kina is een natuurmuseum in Gent dat uit twee aparte locaties bestaat. Kina staat voor Kind en Natuur. De ene locatie, het Huis, bevindt zich aan het Sint-Pietersplein. De andere, de Tuin, ligt 3 kilometer verderop en is de oudste heemtuin van Vlaanderen. Doorheen toffe expo’s ontdek je hoe het leven zich op aarde ontwikkelt. Met doeboekjes maak je je trip nog specialer. Voor de allerkleinsten is er een tuutjesboom in de Tuin waar je de fopspeen in veilige bewaring kan geven.

https://dewereldvankina.stad.gent

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier