Ontbijtbabbel met tv-maker en radiopresentator Kobe Ilsen: “Natuurlijk ben ik bezorgd over de PFOS-vervuiling hier”

Op de radio is ‘#weetikveel’ intussen uitgegroeid tot een vaste waarde, maar ook op tv scoort presentator Kobe Ilsen met zijn populaire infotainmentprogramma. “Ik kan niet zingen, ik kan niet dansen, maar wat ik wel kan is nieuwsgierig zijn. Net daarom passen programma’s als ‘#weetikveel’ en ‘Over eten’ zo goed bij mij.”

“Kijk”, roept Kobe enthousiast. “Een fazant. Die heb ik hier nog niet eerder gezien.” Vanuit de eetkamer staren we naar de riante lap grond achter zijn woning in Zwijndrecht, die hij sinds afgelopen augustus betrekt. Kobe heeft nog de gave van verwondering, eentje die goed van pas komt in zijn werk als ‘koning van de infotainment’. “Om de een of andere reden wordt er wat smalend gedaan over infotainment. Er wordt waarde gehecht aan puur informatieve programma’s als Terzake , maar ook puur entertainment staat hoger aangeschreven omdat het vaak betere kijkcijfers haalt. Maar ik voel me uitstekend in het infotainment-genre. Ik ben nieuwsgierig en wil elke dag bijleren. Bovendien scoort #weetikveel prima. In het segment 18 tot 44 jaar halen we wekelijks 25 procent marktaandeel. Dat doet me heel veel plezier.”

Je hebt het in dit tweede seizoen al over de trein, padel en over het Belgische springpaard gehad. Komen nog aan bod: het weer, sneakers, het Albertkanaal, … Er valt nauwelijks een lijn in te trekken.

“Dat komt omdat er geen lijn in zit. (lacht) De onderwerpen zijn altijd zeer uiteenlopend. Maar het moet iets zijn dat mij, de redactie en hopelijk ook heel wat kijkers kan interesseren. Zoals padel: er is zo’n rush op padel, je moet zo’n veldje twee weken op voorhand reserveren, de clubs schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar waarom? Waar komt die sport vandaan, waarom is dat zo populair? Op Radio 1 doe ik elke vrijdag, tijdens het middagblok, hetzelfde. Laatst ging het over Oekraïne. We weten wel van de problemen met Rusland, maar wat is er aan de hand? Waar ligt dat land, hoe groot is dat, wat is de Krim? Ik denk dat we met #weetikveel gewoon een nieuwsgierige vinger aan de pols zijn van een veranderende wereld. Acht jaar geleden begon het als een luchtige middagtalkshow op de radio, maar ondertussen heb ik in mijn studio al heel wat professoren en topwetenschappers mogen ontvangen, die hun materie eigenlijk aan ‘dummies’ komen uitleggen.”

Ik heb altijd wel geweten dat ik papa wilde worden

En ondertussen, na acht jaar ‘#weetikveel’, ben je een vat vol weetjes?

“Dat zou je denken, maar helaas vergeet ik heel snel. Ik ben een bodemloos vat vol interesse, maar mijn geheugen laat me vaak in de steek. Wat ik wel nog weet is dat een scheet virusdeeltjes kan bevatten en dat je zo dus een virus kunt inhaleren wanneer iemand bijvoorbeeld een scheet laat op de trein. Dat is Marc Van Ranst enkele jaren geleden, nog voor corona dus, komen uitleggen. Geestige informatie. Dat maakt ook dat het concept van #weetikveel ideaal is om er een theatervoorstelling van te maken. Met drie experten op een podium over een bepaald thema. Daar wil ik nu werk van maken.”

Een ‘leuk’ onderwerp kan PFOS zijn. Je ben geboren en getogen in Zwijndrecht en bent er net weer opnieuw komen wonen. Ben je niet bezorgd?

“Natuurlijk ben ik bezorgd. Mijn moeder en schoonzus hebben zich laten testen en hebben 30 tot 40 keer meer PFOS in hun bloed dan de drempelwaarde. Ik ben zelf nog niet getest. Dat zal ik misschien doen voor de opnames van Over eten , waar we een nieuw seizoen van maken. Dan kan ik meteen ook eens kijken naar de aardbeien uit Melsele en de appels uit Zwijndrecht. De vraag is natuurlijk waar het wel nog veilig is? In Willebroek ligt de PFOS-waarde in een bepaalde wijk blijkbaar nog tien keer hoger. In Mol zijn er discussies over kernafval, in Limburg over stikstof van de boeren, rond autosnelwegen is er het fijnstof. Ik vrees dat Vlaanderen de tol betaalt om een van de meest welvarende regio’s ter wereld te zijn. Dit is de prijs van de welvaart.”

Een leuker onderwerp: over een paar maanden word je papa, voor het eerst.

“Klopt! Dat was wel even schrikken, dat nieuws, omdat we nog maar net verhuisd waren en volop in de verbouwingen zaten. Maar onmiddellijk overviel me een zeer warm gevoel. Ik heb altijd wel geweten dat ik papa wilde worden, maar je moet natuurlijk ook een partner hebben die dat ook wil, bij wie de timing ook ongeveer klopt. En het zit wel allemaal goed nu. Ik ben 40 en ik ben er klaar voor. Een van mijn beste vrienden was 22 en die heeft nu dus een zoon van 18, die bijna het huis uit gaat. Ik moet er nog aan beginnen, wat ook prima is. Ik heb eerst de egoïstische keuze gemaakt om mijn eigen dromen na te jagen, om uit te gaan, te experimenteren met van alles en nog wat, om te reizen en tv-programma’s te maken. Ik had dat allemaal nodig om stabiliteit te vinden in het leven. Natuurlijk, als mijn kind even lang wacht, ben ik 80 voordat ik opa word. Maar dat zien we dan wel weer. In een wereld van vandaag kan dat allemaal. 60 is toch ook het nieuwe 40, misschien is 80 straks het nieuwe 60.”

#weetikveel, elke donderdagavond om 21.30 uur op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier