Op zoek naar art deco: vijf leuke architectuurwandelingen in de stad

In de jaren 20 was art deco een populaire bouwstijl. Een bekend voorbeeld is Villa Empain in Brussel waar nu een kunsttentoonstelling loopt over hoe de vrouw sinds de prehistorie wordt afgebeeld. In veel gemeenten kan je de kleurrijke stijl met zijn rijke versieringen en geometrische patronen nog bewonderen tijdens een uitgestippelde wandeling.

1. West-Vlaanderen: beschermde wijk

Boven in het Gemeentepark van De Panne is een uitkijkpunt ingericht vanwaar je de zee kan zien. Aan je voeten ligt de als stadsgezicht beschermde Dumontwijk. Je vindt er alle bouwstijlen van eind 19de eeuw tot na de Tweede Wereldoorlog, dus ook art deco. De architecten lijken er als het ware in dialoog te gaan met elkaar. Op de ErfgoedApp kan je een fraaie wandeling downloaden door de villawijk. Via de Dienst Toerisme kan je een gids reserveren.

www.depanne.be/visit

2. Oost-Vlaanderen: imposante hal

In Sint-Niklaas zijn nog veel art-decogevels te vinden. Ze werden gebouwd door rijke textielbaronnen. Alleen al in de Monseigneur Stillemansstraat staan er twaalf parels zij aan zij. De art-decowandeling passeert ook de Broederschool in de Nieuwstraat met zijn imposante inkomhal, helaas enkel met gids te bezoeken. Bij de Toeristische Dienst op de Grote Markt kan je een uitgestippelde wandeling (5,3 km) door de binnenstad aankopen aan 1 euro of gratis downloaden via onderstaande website.

www.ontdeksintniklaas.be

3. Brussel: Victor Horta

 © © visit.brussels - Jean-Paul Re
© © visit.brussels – Jean-Paul Re

Bij de Dienst Toerisme is een gratis brochure beschikbaar over alle art-nouveau- en art-decohuizen die te bezoeken zijn. Art nouveau is de stroming die net voor art deco populair was. De bekende architect Victor Horta maakte naam in beide bouwstijlen. Het kunstpaleis Bozar is van zijn hand. Het Hortamuseum bevindt zich in de Amerikaansestraat 27 in Sint-Gillis. Van hieruit kan je een art-nouveau- en art-decowandeling doen langs ‘zijn’ gebouwen.

www.hortamuseum.be

4. Antwerpen: villa’s en paleizen

De route ‘wandelen langs villa’s en paleizekes’ (1,9 km) op de ErfgoedApp neemt je mee door de Antwerpse residentiële wijk Zurenborg. De route start op de Dageraadplaats. Visit Antwerpen gaf ook een wandelbrochure uit over de bijzondere villawijk waar allerlei stijlen van eind 19de eeuw tot begin WO II te zien zijn. Vooral de Cogels-Osylei is hier de absolute blikvanger.

www.visitantwerpen.be

5. Limburg: mix van geschiedenis

Tongeren kennen we vooral als Romeinse stad. Toch troont de Mijlpaalroute je mee langs heel wat meer dan Romeins erfgoed. In de jaren 20 werden best wel veel herenhuizen in art deco gebouwd. Ook het interieur van het Casino bevat elementen van de art deco. Op verschillende plekken langs de wandeling kan je een QR-code inscannen voor meer info. Volg de letter M op de grond langs de rode route (2,3 km), blauwe route (1,7 km) en groene route (6 km).

www.toerismetongeren.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier