Over paters en oorlogen: 5 kerken met een museum

In de kerk moest de hele parochie een plaatsje kunnen vinden. De tijden zijn veranderd en dus is er in de meeste kerken (veel) plaats over. Dat wordt creatief ingevuld, soms met een eigen museum. Andere kerken zijn dan weer ontwijd en doen nu dienst als fitnessruimte (Ieper) of sociale werkplaats (Ham).

1. West-Vlaanderen: Bijna zalig verklaard

Pater Lievens (1856-1893) trok als missionaris naar India. Omdat hij er zich onbaatzuchtig inzette voor de mensenrechten zou hij binnenkort zalig verklaard worden. In de rechtervleugel van de Sint-Martinuskerk in zijn geboortedorp Moorslede richtte Ludo Hameeuw samen met de heemkundige kring het Pater Lievensmuseum in. Het vrij toegankelijke museum belicht het leven en werk van de missionaris en van een aantal bekende tijdgenoten van de man.

Info: www.lievensmuseum.org

2. Oost-Vlaanderen: Impact van de oorlog

Boekhoute bij Assenede is het vissersdorp zonder haven. In de Heilig Kruiskerk worden de zijbeuken ingenomen door een vrij toegankelijke tentoonstelling over de impact van beide wereldoorlogen op het dorp. In de Eerste Wereldoorlog werden in het grensdorp een recordaantal mensen terechtgesteld, vooral vrouwen. Het wrak van een in de Tweede Wereldoorlog neergehaalde Messerschmidt wordt er tentoongesteld.

Info: www.assenede.be/toerisme

3. Vlaams-Brabant: Street art

Bart Smeets, bekend als Smates, en Steve Locatelli creëerden in de leegstaande Paterskerk in Halle een indrukwekkend totaalkunstwerk. Daarmee is de kerk de eerste in België met een street art kunstwerk. De kunstenaars hadden 400 spuitbussen verf nodig om de klus te klaren. Een jongetje op een schommel kijkt naar een mistig oerwoud bevolkt door dieren. Het werk ‘Jungle’ vormt één geheel met het interieur van de kerk. De Paterskerk wordt bezocht tijdens gidsbeurten.

Info: www.visithalle.be

4. Antwerpen: Geheime doorgang

De barokke Sint-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen werd begin 17de eeuw bovenop een rui, een stadsgracht, gebouwd. Peter Paul Rubens creëerde zowel schilderijen als beeldhouwwerken voor de monumentale kerk. In de kelder werd bij werkzaamheden een geheime doorgang naar de ruien ontdekt. Tijdens een combiwandeling met gids in de kerk en de ruien wordt hier handig gebruik van gemaakt.

Info: www.ruien.be

5. Limburg: Romaanse toren

De oudste delen van de Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingkerk in Wilderen bij Sint-Truiden dateren van de twaalfde eeuw. Het schip en de glas-in-loodramen zijn veel jonger, van de 19de eeuw. In de toren is een bezoekersruimte ingericht waar de geschiedenis van de kerk wordt verhaald en waar de link gelegd wordt met het vlakbij gelegen kasteel van Duras. De toren is gratis, maar op afspraak te bezoeken, op zaterdag en zondag tussen 14 en 18 uur.

Info: www.visitsinttruiden.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier