Meer sparen in 2022? Het kàn met deze 5 speelse spaarchallenges

1013
Extra sparen op een leuke manier? Geef jezelf een originele spaarchallenge! (foto Getty Images)© Getty Images
Extra sparen op een leuke manier? Geef jezelf een originele spaarchallenge! (foto Getty Images)© Getty Images

Is ‘meer sparen’ één van je goede voornemens voor 2022? Dan zal je dit jaar écht slagen met de speelse en beproefde spaaruitdagingen van onze budgetexperte. Start op 1 januari, houd vol en vul je spaarvarken zonder moeite.

Vele kleintjes maken één grote. Met deze missie gaan we aan de slag om je spaarvoornemen in 2022 waar te maken. Zet elke dag of week een klein bedrag opzij en je hebt aan het eind van het jaar, zonder dat je er erg in hebt, een mooie som geld bijeen gespaard: voor onvoorziene uitgaven, voor een reis, als bijdrage aan de renovatie van je huis, of gewoon als appeltje voor de dorst. Veel succes!

De kleingeld-challenge, zo spaar je 365 euro

Spaar elke dag één euro. Het brengt 365 euro op. Of kies voor 50 cent elke dag, dan heb je op het eind van het jaar 182,50 euro gespaard. Bij voorkeur stop je de gespaarde muntstukken in een doorzichtige (spaar)pot, dan zie je je winst letterlijk aangroeien.

TIP: Vul je spaargeld nog aan door al het wisselgeld dat je in de winkel ontvangt, of de munten die je in huis, in je broekzak of handtas vindt telkens ook aan je spaarpot toe te voegen.

De 52 weken-challenge, zo spaar je 1.378 euro

Zet elke week van het jaar een bedrag opzij, dat is de essentie van deze spaaractie. Zo werkt het: De eerste week van 2022 spaar je 1 euro, de tweede week 2 euro, in week 3 gaat er 3 euro naar je spaarrekening, tot je uiteindelijk in week 52 ook 52 euro opzij zet. Eind december 2022 heb je dan maar liefst 1.378 euro op je spaarrekening staan!

TIP: Je kan deze spaaruitdaging ook achterstevoren uitvoeren: de eerste week van januari spaar je 52 euro, de tweede week 51 euro en zo tel je af tot 1 euro in de laatste week van 2022. Dit heeft als voordeel dat je in de dure decembermaand nog slechts kleine geldbedragen opzij hoeft te zetten.

De omslagen-challenge, zo spaar je 1.378 euro

Maak de vorige spaarchallenge nog wat leuker: neem 52 omslagen (kies voor gebruikte omslagen, die kosten je niets), en geef ze een nummer van 1 tot 52. Schud de omslagen door elkaar en bewaar ze in een (schoen)doos. Elke week kies je een willekeurige omslag uit de stapel en stop je het geldbedrag dat bij het nummer hoort in de envelop. Spelenderwijs brengt je dat meer dan 1.300 euro op.

De Latte-challenge, zo spaar je 300 euro en meer

Laat jij je ook snel verleiden tot het kopen van extraatjes, zoals een designerkoffie-on-the-go (een Latte bijvoorbeeld), een zoete zonde, een tijdschrift, of een frisdrank uit de automaat? Dat tikt aardig aan. Als je elke (week)dag of elke week één of meerdere extraatjes laat, ben je op het eind van het jaar een mooie spaarcent rijker. Het geld dat je uitspaart zet je telkens op je spaarrekening. Stel dat je 3 keer per week een extraatje van 2 euro laat, dan brengt je dat na een jaar ruim 300 euro op.

De weer-challenge, zo spaar je verrassend veel

Dat geld sparen echt niet saai hoeft te zijn, bewijst deze challenge: Eén keer per week, telkens op dezelfde dag van de week, spaar je het bedrag dat overeenkomt met de maximumtemperatuur van die dag. Een nu maar hopen dat 2022 een warm jaar wordt!

Kijk op barkingdogs.be, ‘mijn portemonnee’ voor meer (gratis) budgettips.