Stappen langs GR-paden: trekking in de natuur

5384
De Streek-GR Dijleland (131 km) loodst je door kasteeldomeinen en verstilde natuurgebieden. (foto Toerisme Vlaams-Brabant)©Lander Loeckx
De Streek-GR Dijleland (131 km) loodst je door kasteeldomeinen en verstilde natuurgebieden. (foto Toerisme Vlaams-Brabant)©Lander Loeckx

De Grote Routepaden vormen een dicht netwerk aan prachtige wandelwegen. De GR 129 neemt je bijvoorbeeld mee dwars door België. Ken je ook de Streek-GR’s? Ze zijn geel-rood bewegwijzerd en altijd lusvormig.

1. Vlaams-Brabant: Bevers in de Dijlevallei

Streek-GR Dijleland (131 km) biedt zeven dagetappes van Leuven naar Mechelen en terug. Je stapt door kasteeldomeinen en verstilde natuurgebieden zoals Doode Bemde en de Laanvallei. Het Africamuseum in Tervuren en het Museum Hof van Busleyden in Mechelen liggen langs de route. De Antitankgracht in Haacht is beslist één van die verrassende plekken van deze gevarieerde GR.

Start en einde: Provinciedomein Kessel-Lo, Holsbeeksesteenweg 21, Leuven.

2. Antwerpen: Ommetje in ’t Stad

Antwerpen is de enige Vlaamse stad die over een eigen GR-route beschikt. De Stads-GR Antwerpen Rondom (25 km) is met rood-witte tekens bewegwijzerd. Opgelet dat je niet plots de verkeerde GR begint te volgen. Bij knooppunten wordt de juiste richting goed aangegeven. Je doet alle omliggende natuurparken aan en duikt ook de stad in.

Start en einde: Spiegelvijver, Parkweg, Deurne (Antwerpen).

3. Limburg: Weidse uitzichten

In 2016 werd de Streek-GR Haspengouw (129 km) bekroond als Wandelroute van het jaar. Nu de bloesems de vele fruitbomen de streek weer een witte jas aanmeten, is dit het ideale moment om deze wandeling over grotendeels onverharde paden te avonturieren. In de beekvalleien hangt stilte en in de pittoreske boerendorpjes word je hartelijk begroet. Af en toe geniet je van weidse uitzichten bovenop uitgestrekte plateaus.

Start en einde: Daaleindestraat 2, Kortessem.

4. West-Vlaanderen: Kustwandelen

Reclame maken voor een grensoverschrijdende beleving mogen we nu eventjes niet doen. De prachtige Streek-GR Heuvelland (132 km) houden we dan ook voor een andere keer. Als alternatief trekken we naar zee met de GR5a (63 km). Deze GR is bewegwijzerd met rood-witte tekens. Je kan in De Panne of Wenduine terugkeren met de kusttram. De Kust-GR biedt een heerlijke afwisseling van strand, duinen en badplaatsen als Oostende waar je diep het Maria Hendrikapark intrekt. Kies je wandelrichting in functie van de windrichting.

Start: vlakbij Tramhalte Wenduine Konijnenpad. Einde: vlakbij Tramhalte De Panne Moeder Lambic.

5. Oost-Vlaanderen: Mythisch parcours

Vorige week zagen we de renners nog afzien op de bekende hellingen van de Vlaamse Ardennen. Ook wandelaars pikken een graantje mee van dit mooie landschap. De Streek-GR Vlaamse Ardennen (156 km) zigzagt langs kleine bos- en veldpaden. Je geniet van schitterende vergezichten en laat je omringen door dichte beukenbossen. Binnenkort bloeien de wilde boshyacinten in de diepe beekvalleien.

Start en einde: Kruising Vontstraat – Leupegemstraat, Oudenaarde

Kaartmateriaal voor elke hierboven beschreven route is te vinden op www.groteroutepaden.be.