Aimé Anthuenis neemt refs in bescherming: “Ze leveren heel goed werk”

De hoofdrolspelers van het voorbije voetbalweekend heten niet Stanciu, Van Rhijn of Bailey, maar Boucaut, Delferière en Wouters. Na Super Sunday wordt er maar over één ploeg gesproken: het scheidsrechterkorps. De refs liggen onder vuur, maar onze huisanalist Aimé Anthuenis neemt hen echter in bescherming. “Onze scheidsrechters leveren heel goed werk.”

De eerste Super Sunday van het seizoen leverde geen topvoetbal op, enkel veel voer voor discussie. Na de eerste match van de dag, was Hein Vanhaezbrouck in alle staten. Bij een 1-0-achterstand krijgt Neto een duw in het strafschopgebied waardoor hij niet kan koppen. “Penalty!”, riep de vierde scheids, maar ref Boucaut negeerde de schreeuw in zijn oortje. “Schandalig”, was kort samengevat de reactie van de AA Gent-coach.

Even later wint Anderlecht in Luik van Standard na een doelpunt van Teodorczyk… maar die maakte bij het scoren wel een duwfout. Ook hier gaven de scheidsrechters niet thuis, maar het beste moest dan nog komen. In RC Genk-KV Mechelen gaf Luc Wouters de verkeerde speler rood. Niet Mats Rits maar Laurens Paulussen mocht vroegtijdig gaan douchen.

Aimé Anthuenis: “Eerst de feiten. Gent moest een strafschop gekregen hebben, Teodorczyk beging een fout en die rode kaart… dat is inderdaad een pijnlijke vergissing.” Maar onze huisanalist wil niet meegaan in het verhaal van Hein Vanhaezebrouck. “Het niveau van onze scheidsrechters is niet slecht. Ze leveren volgens mij heel goed werk. Zelfs als je hun loon maal tien doet, nog meer opleiding zou geven of een volledig professioneel statuut, dan nog zouden ze evenveel fouten maken.”

“Scheidsrechters zijn mensen, geen machines.”

Is de oudbondscoach dan voorstander van een videoref? “Goh, niet echt. Een camera op de doellijn die zegt of een bal al dan niet binnen is, die mogen ze van mij direct plaatsen. Maar constant beelden gebruiken om over discutabele fases te beslissen? Dan sla je een pad in waarvan je niet weet waar het eindigt. Zelfs in een TV-studio geraken analisten het er vaak niet over eens als het bijvoorbeeld wel of niet penalty is. Er staan 17 camera’s en op dat 17de beeld is het misschien wel fout, maar op de andere niet… Dat is volgens mij ook de reden waarom Fifa en Uefa het nog niet ingevoerd hebben. Er is gewoon te veel interpretatie mogelijk.”

En tot slot, wat vindt Aimé van de uithaal van Hein Vanhaezebrouck naar de scheidsrechter? “Ik begrijp zijn reactie wel. Als coach sta je zwaar onder druk en je weet dat je in zo’n topper geen zeven kansen meer gaat krijgen. Het kan dan gebeuren dat je na een match overdreven gaat reageren, maar daar mag je een trainer niet op af rekenen. Dat is de stress, dat heb ik vroeger zelf ook vaak meegemaakt.”

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier