Aimé Anthuenis over Anderlecht – Club: “Op alle vlakken was paars-wit de meerdere”

Rellen in Charleroi, een trainerssoap in Lokeren en mooie doelpunten van onder meer Praet en Siani: het voetbalweekend leverde weer heel wat voer voor discussie op. Exclusief voor De Zondag geeft Aimé Anthuenis zijn visie over de speeldag.

BELGIUM SOCCER PORTRAIT AIME ANTHUENIS
Anderlecht – Club Brugge

“De topper van de twaalfde speeldag is uitgedraaid op een verdiende overwinning voor Anderlecht. Op alle vlakken was paars-wit de meerdere. Op dit moment staat Anderlecht iets verder. Hasi heeft zijn basiselftal al klaar en kan ook rekenen op een sterke bank met onder meer Najar en Acheampong. Ik heb ook de indruk dat ze met meer zelfvertrouwen spelen. Dat heeft te maken met een aantal spelers die opnieuw de juiste vorm te pakken hebben. Ik denk daarbij aan Praet en Okaka, maar ook Defour. Die laatste speelt ook beter dankzij de steun van Dendoncker. Sinds dat die terug titularis is heeft Anderlecht een hogere vlucht genomen. Club Brugge is nog zoekende, maar er is niets overboord voor hen. De achterstand van zes punten in het klassement is niet onoverkomelijk aangezien bij het begin van de play-offs het puntentotaal gehalveerd wordt en voor hetzelfde geld staan de beide ploegen volgende week al opnieuw op gelijke hoogte aangezien Club Brugge met OHL en Westerlo een gemakkelijker programma in het vooruitzicht heeft.”

AA Gent – KV Oostende

“Oostende is beloond geworden voor het lange aandringen met de late gelijkmaker. Het werelddoelpunt van Siani was voor mij een van de mooiste van de laatste weken. Soms is er wat geluk mee gemoeid, maar de moeilijkheidsgraad lag hoog en Siani beschikt over een enorm goede traptechniek. Het levert Oostende bovendien een punt op waardoor ze na twee moeilijke uitmatchen nog steeds bovenaan een rol van betekenis kunnen spelen. Hein Vanhaezebrouck was kritisch over zijn invallers, maar dat is een motivatietechniek met het oog op de midweekmatch tegen Racing Genk. Na het snookerincident van Benito Raman heeft Vanhaezebrouck reeds bewezen dat dat zijn vruchten kan afwerpen.”

KV Mechelen – Zulte Waregem

Een 3-4 uitslag wijst meestal op spektakel, maar deze keer was het eerder een gevolg van een opeenstapeling van defensieve fouten. Bijna alle mogelijkheden resulteerden in een doelpunten en vaak ging er ook een individuele fout aan vooraf. Ik vond dat het Jankovic sierde dat hij wees op de eigen tekortkomingen van zijn team. In eigen huis vier treffers slikken mag nooit gebeuren en KV Mechelen zit nu reeds aan een gemiddelde van bijna twee tegendoelpunten per match. Dat wijst op een gebrek aan coherentie en organisatie. Wie mij in positieve zin opviel was Thiam van Zulte Waregem die stilaan bewijst een verrijking te zijn voor de Jupiler Pro League. Hij wordt gehuurd van Juventus. Als de club hem langer bij zich kan houden, kan dat voor Dury een schot in de roos zijn. Al is het wel een uitdaging om Thiam met Leye –zaterdag in Mechelen geschorst – te laten samenspelen.”

Sporting Charleroi – Standard Luik

De terugkeer van enkele ervaren spelers zoals Knockaert en Van Damme heeft gewerkt voor Standard. Yannick Ferrera gaf zelf toe dat hij vorige week iets te drastisch zijn ploeg had omgegooid. Wat echter ook de uitslag beïnvloed heeft, was het tumult van de supporters rond het veld. Ik zeg niet dat Charleroi daar zijn nederlaag aan kan wijten, maar het stilleggen van de wedstrijd kwam op een goed moment voor Standard. Of Standard nu vertrokken is voor een mooie reeks is voorlopig nog koffiedik kijken. De drie punten zal vertrouwen hebben gegeven en woensdag in eigen huis met de fans terug achter de ploeg moet KV Mechelen een haalbare kaart zijn, maar de Rouches zijn zo wisselvallig dat dat allemaal kan tegenvallen.”

Westerlo – Lokeren

Voor beide trainers heeft het degradatieduel een serieuze kater opgeleverd. Westerlo neemt na de nederlaag opnieuw de rode lantaarn over en hoe het met Peeters is afgelopen weten we allemaal. Daar wil ik niet al te veel over uitweiden, maar het lot van voetbaltrainers is altijd al onvoorspelbaar geweest. Er is veel heisa ontstaan over de komst van Georges Leekens, maar degenen die morgen naar de match tegen AA Gent komen met het idee om hem uit te fluiten zullen applaudisseren als ze merken dat het na een kwartier goed draait. De ganse zaak is dus zeer relatief. Dat voorzitter Roger Lambrecht zijn sportief directeur Willy Reynders heeft overruled in de beslissing om Bob Peeters te ontslaan en Georges Leekens aan te trekken zal volgens mij geen problemen opleveren. Zowel Reynders als Leekens zijn volwassen genoeg om tot een duidelijke taakverdeling te komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier