48 uur in het fruitige Haspengouw: op stap in de mooiste tuin van Vlaanderen

Haspengouw is bekend omwille van de fruitbomen en wijngaarden, maar ook perfect voor een gezinsuitstap. We duiken er in het rijke verleden en genieten we van heerlijk streeklekkers. We picknicken in de mooiste tuin van Vlaanderen en sluiten ons weekend af met een heus moordonderzoek.

Dag 1

10 uur We starten onze tweedaagse in Tongeren. Eerste activiteit: een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum. Met de tentoonstelling ‘Imperium Romanum’ reizen we door veertig landen waar het Romeinse Rijk zijn sporen naliet. Fotograaf Alfred Seiland legde tientallen sites vast op foto. Buiten is het schroeiend heet, binnen heerst heerlijke koelte. De kinderen krijgen een audiotour op maat mee en schateren het bij momenten uit.

www.galloromeinsmuseum.be

 

 © ©Robin Reynders©Robin Reynders

 

12 uur Lunch in Retro Velinx. Burgers zijn hun specialiteit en voor de kinderen is er een aangepaste menukaart. Nadien laten we de kinderen even stevig ravotten op speeltuin De Motten in het stadspark.

13.30 uur Bijna meteen naast het centrum stappen we het natuurreservaat De Kevie in. We haalden net de gratis zoektocht ‘Op stap met Barry de Bever’ af bij Toerisme Tongeren, een 6 kilometer lange speurtocht door het fascinerende gebied. De kinderen duiken in de speelse opdrachten, terwijl wij genieten van de ruige hooilanden met zijn ongekende bloemenpracht en de lager gelegen moerassen. Langs de Jeker zien we effectief sporen van bevers.

www.toerismetongeren.be/ kinderzoektochtkevie

16 uur Check-in bij B&B De Ruttermolen. Beetje vroeg misschien, maar ze hebben hier een zwembad! Na het aaien van de alpaca’s en het bewonderen van de historische watermolen op de Jeker nemen we een frisse duik in het buitenzwembad. ‘s Avonds genieten we er van een diner met aangepast menu voor de kinderen.

Dag 2

8.30 uur Ontbijt met huisgemaakte lekkernijen, waarna we richting Bilzen trekken.

10 uur We gaan railbiken! De kinderen in de ligstoelen achteraan en wij op de trappers. De spoorweg tussen Munsterbilzen en Eigenbilzen is 4 kilometer lang en zo goed als plat. We ‘fietsen’ een heel stuk door holle wegen en eindigen uiteindelijk aan een picknickplek midden in het bos waar we een korte stop – aperitieftijd! – houden voor we terug railbiken naar de start.

www.railbikelimburg.be

 

 ©Levi Lenaerts Levi Lenaerts©Levi Lenaerts

 

12 uur Bij Visit Bilzen bestelden we drie dagen geleden een streekproductenpicknick die we aan het onthaal van Alden Biesen mogen afhalen. Op het vlonderpad in de boomgaard is een toffe picknickplek ingericht.

www.visitbilzen.be/picknicken

13.30 uur 800 jaar lang was de landcommanderij Alden Biesen één van de hoofdkwartieren van de Duitse Orde. Nu is het een bruisend erfgoedcentrum waar events en congressen plaats vinden, maar waar je ook gewoon als bezoeker terecht kan. Dankzij Bilzen Mysteries Het Complot maken we op speelse wijze kennis met dit indrukwekkende geheel van gebouwen. Op onze tablet vernemen we dat Commissaris Angel een moord moet oplossen. Ze vraagt onze hulp. We lossen allerlei raadsels op en brengen opdrachten tot een goed einde. Heel leuke namiddagbezigheid. We koppelen er een rustige wandeling aan door het domein met zijn boomgaarden en verschillende tuinen om de waterburcht, de voorhof en het buitenhof van verschillende kanten te kunnen bewonderen.

www.visitbilzen.be/bilzen-mysteries-het-complot

Onze tips

 ©luc daelemans luc daelemans©luc daelemans

1. Heerlijk Borgloon

Borgloon was jarenlang de bakermat van de stroopproductie. In de Stroopfabriek volg je de weg die een stuk Loons fruit aflegt. Kinderen halen hun hart op aan de belevingsmodules en de opdrachtjes. Volwassenen kijken hun ogen uit naar dit industriële erfgoed.

www.stroopfabriek.be

2. Bier in de grot

In Kanne werd eeuwenlang mergel gewonnen. Het resultaat is een gangenstelsel van wel 16 kilometer. Elke zaterdag en zondag kan je om 13.30 uur deelnemen aan een rondleiding , afgesloten met een Mosaurusbiertje.

www.grottenvankannevzw.be

3. Pittige beklimming

Met de Trudopas kan je alle zeven historische monumenten in Sint-Truiden vlot bezoeken. Zo heb je de duizend jaar oude Abdijtoren in het hart van de stad. De beklimming van 196 treden is even pittig, maar boven geniet je van een adembenemend panorama.

www.visitsinttruiden.be

4. Uniek wijnkasteel

Rondom wijnkasteel Genoels-Elderen liggen 22 hectare aan wijngaarden. Samen met een gids stap je door het park, de wijngaarden, de betoverende rozentuin, de stokerij, het pershuis en de 13de -eeuwse wijnkelders. Met degustatie natuurlijk.

www.wijnkasteel.com

Met de kinderen

 © Evy Vandeborne©Evy Vandeborne

1. Speurneuzentocht in Borgloon

Het doorkijkkerkje is misschien wel het bekendste kunstwerk in de publieke ruimte van Vlaanderen. De Speurneuzentocht (4,5 km) doet dit werk aan. De zoektocht start bij de toeristische dienst op het Stationsplein van Borgloon. Onderweg moet je opdrachten tot een goed einde brengen om zo een woord te kunnen vormen. Met dat woord kan je de schat bij de Dienst Toerisme openen. Toffe wandeling om met je kinderen tussen 5 en 12 jaar te doen.

www.borgloon.be/toerisme

2. Picknick in de boomgaard

Speel- en belevingsboomgaard Grootloon ligt op wandelafstand van het doorkijkkerkje. Het is een unieke plek waar je helemaal tot rust komt. Je kan er picknicken, ravotten of rusten in de reuze hangmat. Je kan er zelfs barbecueën (op reservatie). Vanuit het centrum van Borgloon kan je de boomgaard te voet bereiken via de blauwe (5,5), oranje (8,5) of gele (12,5 km) wandeling. Ook in Sint-Truiden en Voeren vind je belevingsboomgaarden.

www.belevingsboomgaard.be

3. Snoepwinkeltje in de speeltuin

De vallei van de Herk is een mooie en minder bekende fietsstreek. Je vindt er molens, kastelen én, in het hart van Alken, recreatiedomein De Alk. Het meest in het oog springende is het snoepwinkeltje met terras. Rondom ligt een toffe speeltuin. De inkom is gratis. Enkele attracties, zoals de minigolf en het verkeerspark, zijn betalend.

www.alken.be/recreatiedomeindealk

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier