De Haan ontdekken met de tips van Koen Crucke

224

Vier jaar geleden kwam Koen Crucke in het charmante De Haan wonen en hij voelde zich er meteen thuis. “Dit is een zalige plek om te vertoeven”, zegt hij. Zijn heerlijke to do-tips bewijzen dat Koen overschot van gelijk heeft!

koencrucke

Welke is jouw favoriete plek in De Haan?

“Dat hangt een beetje van mijn gemoedstoestand af. Als ik na mijn werk in De Haan binnenrij, dan kom ik niet alleen thuis maar heb ik ook altijd het gevoel dat ik op vakantie ben. Ik wandel wel vaker op de dijk, geniet evenzeer van een fietstocht langs straten en pleinen en kan wegdromen op een bankje als het rustig is in de Potinière.”

Waar ga je graag iets drinken?

“Voor een biertje of een wijntje voel ik mij thuis bij zowel bij Bolle in de Akotee als in La Rhana. Zoetigheden geniet ik vooral in de Beaufort. Maar als die gesloten is, wijk ik met plezier uit naar de Coqiserie of de Mano.

Voor mij zijn cafés en brasseries plaatsen waar je mensen terugvindt of ontmoet: dat is de basis van gezelligheid en dat zet mij ook aan om er telkens terug te keren. Een milkshake vanille is mijn pekelzonde. Maar ik ga evenzeer door het vuur voor een pannenkoek of een wafel.”

En jouw favoriete restaurant?

“De Kruidenmolen in Klemskerke is absoluut mijn ding. Ik wissel dit heerlijk restaurant nu en dan eens af met Kok sur Mer in Vlissegem. In beide zaken begin je al te watertanden wanneer ze de suggesties komen voorlezen! De super-heerlijke gerechten van de chefs uit deze eettempels zijn gewoon fantastisch!

Het spreekwoord zegt ‘verandering van spijs doet eten’, en ik neem dat nogal letterlijk en schuif dus ook wel vaker de voeten onder tafel in Villa Julia of bij Edwart. Bij deze laatste vier ik trouwens traditioneel oudejaar. Lekker eten is voor mij onlosmakelijk verbonden met de man of de vrouw die het voor mij bereidt. Hun fantasie is vaak wonderbaarlijk.

Ik ben ook een grote fan van tijdsgebonden gerechten (asperges in het voorjaar, verse spruitjes in het najaar) en van streekgebonden vis. Wij hebben een bijzonder vrijgevige Noordzee en die kan je in elk van deze restaurants op een sublieme manier genieten van Noordzeevis omdat de chefs er telkens in slagen om exact de kwaliteiten van élke vissoort tot hun recht kunnen laten komen.

Met vrienden durf ik vaak afzakken naar Escapade. Daar vind ik één van mijn beste leerlingen terug –  Fréderic Sempels! – die het restaurant runt terwijl zijn pa een bijzonder eerlijke keuken bereidt voor de gasten.”

Ga je soms ook shoppen in De Haan?

“Misschien een beetje aparte keuze, maar er zijn twee schitterende bloemenzaken in De Haan waar ik regelmatig langskom om er een prachtig en uniek boeket te kopen: Ma Rose in de Stationstraat en Soleil Vert op het pleintje, bij het begin van de Driftweg. Ik breng heel vaak een bloemetje mee als ik bij mensen op bezoek ga, en die haal ik steevast in een van beide zaken. Je vindt er prachtige betaalbare boeketten, en de rozen van Ma Rose blijven gegarandeerd een week lang fris!”

Welk event wil je nooit missen in De Haan?

“Hét event van De Haan is zonder enige twijfel Trammelant, op de eerste zaterdag van augustus. Ik hou enorm van de sfeer die er heerst en  heb er zelf ook al ‘dreupels’ verkocht voor het goeie doel. Ik bewonder de aanpak van de Hanenaars die er met z’n allen eensgezind voor zorgen dat de toeristen en de toevallige bezoekers hun ogen kunnen uitkijken én kunnen genieten van het unieke gebeuren. Met een natje en een droogje en talloze kraampjes die in de fin-de-siècle stijl doen terugdenken aan hoogdagen van weleer.”

Hoe en waar in De Haan geniet jij van de natuur?

“Ik fiets graag van Klemskerke naar Vlissegem door de polders, langs de weiden met prachtige veestapels, via dunne weggetjes en heerlijk ruikende natuur zonder meer urenlang fietsen. Je ontdekt telkens weer een ander facet van het landschap, je wordt verrast door de natuur die voor elk nieuw seizoen een steeds variërend prachtig palet van kleuren aanbiedt, en je kan er genieten van alles wat lekker is in bijvoorbeeld ‘De Kruishoeve’. Terwijl de fiets op adem komt, wordt de innerlijke mens verwend met alles waar je maar kan van genieten.

Welke binnenactiviteit vind je geweldig. Een museum? Een indoor pretpark? Iets anders?

“Indoor betekent voor mij steeds en opnieuw mensen ontmoeten. Musea bezoek ik wel eens in grote steden als ik er langs kom, maar in De Haan houd ik het bij events die georganiseerd worden binnen de traditie van een volk. Ik denk daarbij aan de Kerstmarkt – indoor en overdekt – met de ijspiste. Voor mij is dit een uit de kluiten gewassen bruin café, waar bijgepraat wordt, waar plezier gemaakt wordt en waar mensen dankbaar zijn omdat dit event de gelegenheid schept om elkaar weer te ontmoeten. Wanneer er iets georganiseerd wordt in het ontmoetingscentrum d’Annexe zal ik altijd proberen om er aanwezig te zijn. Mijn agenda beslist daar wel vaak anders over maar ik vind dit gebouw, deze zaal, een pareltje aan de kroon van De Haan.”

Als je maar één ding kan doen…

“Als ik één ding wil doen, dan is het de mensen overtuigen dat De Haan een levendige plek is, met bijzonder veel traditie en een heerlijk gevoel om er te wonen. Iedere mens heeft andere voorkeuren en prioriteiten, maar heel veel (ook jonge mensen!) hebben nog steeds het positieve van De Haan niet helemaal ontdekt. Het leven gaat er met rasse schreden vooruit en het traditionele dient alleen als decor om ons te herinneren aan wat vroeger goed was, maar vandaag de dag veel beter is. Ik zou de mensen van deze plek niet willen missen, maar geniet evenzeer van het gevoel dat deze kuststad mij geeft. Dus als je maar één ding kan doen, kom dan regelmatig terug naar De Haan.”

Waarom hou je van De Haan?

“Omwille van de mensen die er leven, van de mentaliteit die typisch is voor deze streek en waar je even moet aan wennen voor je kan ontdekken dat dit een zalige plek is om te vertoeven. Ik ben een beetje een wereldburger, maar De Haan heeft een speciaal plekje in mijn hart. Ik hou bijzonder veel van Gent, maar leef in De Haan omdat de mensen mij hier vasthouden.”

Info. www.visitdehaan.be

foto voor drukwerk beaufort

(c) westtoer