Heeft iedereen reisplannen maar blijf jij gewoon thuis of laat jouw vakantie nog even op zich wachten? Breek uit de dagelijkse sleur en probeer eens een verrassende nieuwe hobby. Iets nieuw uitproberen, is spannend en leuk en kan een verrijking betekenen.

1. Leer een nieuwe taal

Je kan nooit genoeg talen leren. Hoewel het meestal een uitdagende hobby is, pluk je er al snel de vruchten van. Je hebt het ook helemaal zelf in handen, je kan het zo ingewikkeld maken als je zelf wil. Haal je Frans van onder het stof of leer meteen een iets moeilijkere taal zoals Fins of Arabisch. Je kan hiervoor boeken aanschaffen of lessen op Youtube of zelfs Instagram volgen. Je krijgt er niet alleen informatie over de taal zelf, maar ook hoe je het best te werk gaat. Er zijn een heleboel Youtubers die tips geven over wat de beste studiemethodes zijn, dus het is zeker de moeite om uit te zoeken.

Er bestaan ook een heleboel apps die je bij je parcours ondersteunen. In deze post vind je de beste apps die je doorheen je proces zullen loodsen. Door een nieuwe taal te leren, zal je ongetwijfeld ook de cultuur van het land beetje bij beetje ontdekken. Waarom niet meteen een citytrip boeken?

2. Doe aan needle-felting

Needle-felting, oftewel naaldvilten wint in Japan aan populariteit, maar bij ons is de hype voorlopig nog uitgebleven. Op websites zoals Bol.com of AliExpress kan je een starterspakket aanschaffen zodat je meteen kan beginnen. Naaldvilten doe je door een stuk wol op een naaldviltblok te leggen en er herhaaldelijk in te prikken. Let wel op dat je niet in je vingers prikt!

In Japan is er zelfs een vrouw die van naaldvilten haar beroep heeft gemaakt. Ze maakt hoofden van katten zo waarheidsgetrouw mogelijk na met de techniek. Ze gebruikt hiervoor de echte snorharen van de kat. Sommige klanten bestellen bij haar nadat hun huisdier overleden is, maar het kan ook gewoon een leuk aandenken zijn. De hoofden maken is een echte kunst en kan lang duren, je begint dus best met iets kleins en basic.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by |کچه دوزی|merino| (@asal.mrdy)

3. Maak een collage met oude tijdschriften

Toon jezelf van je meest artistieke kant en maak een collage met oude tijdschriften die je nog ergens liggen hebt. Met een collage kan je alle kanten uit. Kies een onderwerp dat je ligt en je kan meteen aan de slag, bijvoorbeeld natuurelementen, mode of dieren. Je kan ook met een bepaald kleurenpalet werken ongeacht het onderwerp van de plaatjes. Op Instagram vind je tal van voorbeelden. Sommigen zijn er professioneel mee bezig of doen het al een heel eindje, laat je erdoor dus niet afschrikken. Met het knippen en plakken ben je wel even zoet. Leg ondertussen en leuk muziekje op, of je favoriete serie op Netflix in de achtergrond en je zit helemaal in de flow.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by w♥w collage (@visual_duuck)

4. Beoefen een originele sport

Als voetbal of tennis net iets te basic voor jou zijn, vallen er nog heel wat andere sporten te beoefenen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Bossaball? De sport wordt gespeeld op een springkussen met trampolines en is de ultieme samensmelting van voetbal, volleyball en turnen. Bossball speel je op muziek, mooi meegenomen dus. In de zomer kan je de sport buiten spelen, als het kouder wordt kan het ook perfect binnen.

Als je het beu bent om baantjes te trekken, geef dan zeemeerminzwemmen eens een kans. Je kruipt hiervoor in een feeëriek pak met een staat van een zeemeermin en zo zwem je door het water. Het lijkt misschien makkelijk, maar het is wel degelijk een techniek die je onder de knie moet krijgen. Je kan ervoor lessen volgen in enkele zwembaden in ons land. Veel kinderen beoefenen de sport, maar ook volwassenen kunnen het doen. Er bestaan een tal van originele sporten die nog in de onbekendheid leven, zo ontdek je altijd iets nieuws!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fatherly (@fatherly)

5. Verzorg een bonsai

Wie wil er nu niet een klein, schattig boompje in zijn huis hebben? Een bonsai is een miniatuurboompje oorspronkelijk afkomstig uit het Chinese keizerrijk, maar het woord “bonsai” is Japans. Letterlijk vertaalt betekent het “geplant in een pot”. Het is een oude kunstvorm die vandaag nog altijd verder leeft. Er bestaan verschillende manieren om een bonsai in huis te houden. Als je vanaf nul wil beginnen, schaf je enkele zaadjes aan en plant je die in een pot. Zie je dat niet zitten, kan je ook gewoon en boompje kopen en zo onderhouden. Er bestaan zelfs gespecialiseerde winkels voor, maar voor zo’n bonsai tel je al snel enkele honderden euro’s neer.

Het boompje heeft regelmatig aandacht en verzorging nodig. Je zorgt er best voor dat een bonsai veel licht krijgt, maar niet in direct zonlicht staat en ook niet te veel wind vangt. Het moet ook elke dag water krijgen. Bij droge periodes, bijvoorbeeld in de zomermaanden moet je bonsai meerdere keren per dag kunnen drinken. Ook moet je boompje regelmatig bijgesnoeid worden om de originele vorm te bewaren. Dat moet gebeuren met een schaar die daarvoor speciaal geschikt is. Er komt dus heel wat bij kijken, maar werken met een bonsai is heel rustgevend en als je boompje er pico bello uitziet krijg je er meteen voldoening van.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bonsai.Gardener (@bonsai.gardener)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🇯🇵 真盆 🎌 (@bonsai_sinbon)

6. Maak je eigen zeep

Je kan zelf aan de slag gaan om je eigen zeep te maken, maar er bestaan ook workshops en cursussen voor. Met een DIY-kit vanop het internet heb je meteen alle benodigdheden in huis.

Je kan het op twee methodes aanpakken. Ofwel versmelt je stukjes zeep bij elkaar en voeg je dan nog de nodige oliën en aroma’s toe, oftewel maak je de stukken zeep helemaal zelf. Hier moet je wel voorzichtig mee zijn, want je hebt natriumhydroxide nodig. Dat is een zeer bijtende stof die brandwonden kan veroorzaken. Als je ermee werkt draag je best een veiligheidsbril, handschoenen, lange mouwen en schoenen die toe zijn. Zorg er ook voor dat je in een goed geventileerde ruimte bent, want wanneer je de stof vermengt kunnen er schadelijke dampen ontstaan. Je moet goed opletten, maar dan heb je aan het eind van de rit een mooi stuk zeep van eigen creatie. Dat is het toch waard, niet?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 온도공방 ondo (@ondo_official)

Tekst Justine Cottenie Foto Getty