Dé trend: lang leve buiten eten en koken

Buiten eten en koken blijft de trend. Zodra de temperaturen klimmen, rapen we massaal onze keukenspullen bij elkaar en trekken we de tuin in.

Sinds we enkele jaren geleden bij temperaturen onder het vriespunt marshmallows op de vuurschaal roosterden en al bij 15 graden – en met anderhalve meter afstand – samen aan de tuintafel zaten, hebben we de smaak van buiten eten en leven te pakken. Weer of geen weer. Plaids en lichtsnoeren zorgden voor warmte en licht in de tuin en ons hart en mochten sindsdien blijven. Kortom: sinds de pandemie waarderen én opwaarderen we onze buitenruimte meer dan ooit.

We nemen in de zomer geen genoegen meer met een set witte plastic tuinmeubels en ook een papieren tafellaken en bamboe bordjes zijn verleden tijd. Tuin en terras lijken stilaan een verlengde van ons interieur. Enter knusse loungesets en accessoires die niet onderdoen voor hip interieurdesign. Een budgetvriendelijk buitensalon creëer je met paletten, wat handigheid en bohemian kussens. Werk af met schapenvachtjes en een tweedehands Perzisch tapijt. Steeds vaker worden ook oude tuinhuisjes of serres met een likje verf of een fikse wasbeurt omgetoverd tot private diningrooms en dat is geen (totaal) overbodige luxe met ons Belgisch zomerweer in het achterhoofd.

Geen rib uit je lijf

Traag garen, grillen boven de vuurschaal, homemade pizza, buns en broodjes op de BBQ… Buiten koken is een totaalbeleving geworden en gelukkig ook toegankelijk voor foodies die zich geen luxe gasbarbecue of elitair groen ei kunnen veroorloven. Denk aan varianten van budgetvriendelijke winkelketens en aan compacte pizza-oventjes of haal je gourmet of fonduestel vanonder het stof en trek ermee naar buiten.

Wie een beetje handig is, maakt makkelijk zelf een tuinparadijs met een klein budget

Gezelligheid troef en geen onaangename geurtjes in huis! Droom je van een uitgeruste buitenkeuken? Het lijkt iets voor de happy few, maar ook wanneer je over weinig ruimte of geld beschikt, is een buitenkeuken een optie. Zo bestaan er kleine, betaalbare varianten, maar kun je ook zelf aan de slag. Een vintage kast is mits wat timmer- en knutselwerk en opgesmukt met manden, schalen en snijplanken een fijne opbergruimte, werkvlak en/of toog. Tip: plaats wieltjes onder het meubel zodat je jouw mini-buitenkeuken makkelijk van binnen naar buiten verplaatst.

Leuk met een thema

Italiaans doet het altijd goed. Pizza en pasta volgens het authentieke recept van la mamma, rijkelijk gevulde glazen prosecco en crodino, lichtjes in de bomen en lantaarns in het gras, wapperende tafellakens en een sierlijk servies op tafel. Italianen weten als geen ander hoe je stijlvol en gezellig buiten leeft. Voeg ook een zwoele Italiaans muziekje toe aan je buitenfeest, schuif je voeten onder een perfect gedekte tafel en dan… dolce far niente.


Onze expert: Sofie Doms

Sofie Doms is 20 jaar culinair redactrice bij Libelle en Libelle Lekker. Ook wanneer ze niet aan het werk is, vind je haar vaak in de keuken, met de handen in het deeg of al roerend in een kookpot. Als rasechte foodie is Sofie de uitgelezen persoon om meer te vertellen waarom we met z’n allen zo graag buiten eten én koken. “De tuin en het terras worden meer en meer het verlengde van onze keuken en woonkamer. We willen het gezellig maken, bewust genieten van onze tijd samen, een soort non-stop vakantiegevoel creëren en we hebben – dankjewel corona – geleerd dat we daarvoor niet per se naar de Malediven hoeven.”

Aperitieven doen we vaak al vanaf de late namiddag met verfijnde cocktails en mocktails en ook wat er op ons bord komt krijgt een upgrade. Dat merkt Sofie aan de populariteit van originele, frisse al fresco recepten op de website van Libelle Lekker. “Terwijl buiten eten zich voorheen beperkte tot worstjes op de barbecue en aparte potjes voor geraspte wortelen, ijsbergsla en tomaten, zien we vandaag een kentering naar grote stukken kwalitatief vlees of vis die traag gegaard worden, originele vegetarische alternatieven en bijgerechten in Ottolenghi-style zoals gemengde salades, halloumi, geroosterde groenten, mosselen op de BBQ, speciale sausjes… En ook het sharing dishes-concept leent zich uitermate om gezellig samen buiten te eten.” (Astrid Van Der Schueren)

Scoren op je volgende outdoor dinner party? Surf naar libelle-lekker.be/bijgerechten-bbq

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier