Zelf een geveltuintje installeren: kleine moeite, groot effect

Staat jouw huis ook tegen de stoep en heb je altijd al gedroomd van een voortuintje? Of word jij ook zo moe van al dat grijs als je de voordeur uitstapt? Geveltuintjes bieden de oplossing. Zo’n strookje bloemen tegen de voorgevel van je huis fleurt direct de hele straat en jouw humeur op.

Vooral in steden steken geveltuintjes overal de kop op. Zo kun je in de stad toch nog een eigen voortuintje inrichten. Ze maken de straten en jouw huisje niet alleen gezelliger, maar ze hebben ook tal van voordelen.

Flower Power

De lucht in steden is vaak vervuild door auto’s, maar geveltuintjes filteren een deel van dit fijnstof. Hoe meer geveltuintjes een stad heeft, hoe schoner de lucht dus is. Je doet ook bijen en insecten een groot plezier door het aanleggen van een geveltuintje.

Daarnaast maken geveltuintjes steden een stuk klimaatbestendiger. Door de klimaatverandering krijgen we meer en meer te maken met heftige regenbuien. Jouw geveltuintje zal een deel van dat water opnemen. Doordat er een rij tegels mist, kan het regenwater weglopen. Straten zullen dus niet blank lopen en het grondwaterpeil wordt aangevuld.

Onze zomers zullen ook steeds warmer worden, maar een geveltuintje houdt jouw huis ietsje koeler dan die van je buren. Het hitte-eilandeffect zorgt ervoor dat het in de stad in de zomer altijd warmer is dan op het platteland. Beton en asfalt nemen hitte op, maar een geveltuintje houdt minder warmte vast dan tegels en gebruikt die warmte zelfs om water te verdampen.

Aan de slag!

Check eerst of je toestemming nodig hebt van je gemeente voor een geveltuintje. De meeste gemeenten moedigen een geveltuintje aan en zijn zelfs bereid om je een premie te geven. Maar elke gemeente heeft andere regels. Bij sommige mag je tuintje maar vier tegels lang zijn, bij andere gemeenten mag je al snel twee stroken vullen. Lees dus goed de voorwaarden van jouw gemeente na.

Dan mag je de tegels gaan uitbreken. Een geveltuintje aanleggen kost helemaal niet zoveel moeite, maar de eerste tegel eruit halen is niet zo simpel. Probeer het zand rondom de tegel te verwijderen zodat je de tegel eruit kunt wippen. Zodra je dat voor elkaar hebt, zijn de rest van de tegels een piece of cake!

Gebruik de tegels die je eerder verwijderde om een omlijsting te maken. Hou de omlijsting gelijk met het voetpad, zo kan het regenwater makkelijker in je tuintje stromen. De meeste tegels worden gelegd op wit zand, schep dat er dus eerst uit. 30 cm is de ideale diepte. Dit vul je op met tuinaarde.

Plant nu je strookje vol met mooie bloemen en struiken. Staat jouw huis langer dan 4 uren in de zon? Dan zijn stokrozen, narcissen, lavendel, rozemarijn en dahlia’s geschikt voor jouw tuintje. Als je meer in de schaduw woont dan zijn vuurdoorn, kerstrozen, hortensia’s en vingerhoedskruiden passender.

Don’ts

Plant geen giftige planten en al helemaal geen woekerplanten, deze zijn moeilijk te bestrijden en kunnen zelfs schade aanrichten aan riolering en asfalt. Hetzelfde geldt voor bomen, deze toveren het voetpad om tot een ware heuvellandschap.

Auteur: Yvonne Kuiken / Foto’s: Gettyimages + Unsplash

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier