3 x heerlijk rondstruinen tussen duizenden boeken

Eén op vier adolescenten leest minstens een keer per week in een boek. Bij lagere schoolkinderen zou dat cijfer wat lager liggen. Wil je je kind aan het lezen krijgen? Sleur het dan meer naar de eerstvolgende boekenmarkt waar duizenden boeken liggen uitgestald.

Damme is nauw verbonden met de wereld van het boek. Denk maar aan de vele bibliofiele uitgaven in het Uilenspiegelmuseum of aan dichter Jacob Van Maerlant die in het Zwinstadje in de 13de eeuw verschillende van zijn verzen schreef. Rondom het gotische stadhuis van Damme zijn een aantal boekhandels actief. Elke tweede zondag van de maand vindt in het stadje een boekenmarkt plaats, zo ook weer volgende week zondag 9 april van 10 tot 17 uur. Tussen 18 en 21 mei worden alle registers opengetrokken met een vierdaagse boekenmarkt. De standhouders zijn een mix van particulieren en handelaars.

www.visitdamme.be

De bekendste boekenmarkt van het land vindt volgend weekend op 8, 9 en 10 april plaats in Redu. Al sinds 1984 staan de centrumstraten van het piepkleine dorpje in het paasweekend vol boekverkopers. Redu werd een boekendorp toen Luikenaar, journalist en auteur Noel Anselot, die er een twee verblijf had, met lede ogen moest aanzien hoe steeds meer bewoners wegtrokken. Op reis in Wales leerde hij een zekere Richard Booth kennen, de grondlegger van het boekendorp Hay-on-Wye. Dankzij het plan van Booth leefde het voorheen failliete dorpje in Wales helemaal op. Meer had Noel Anselot niet nodig. Hij begon meteen partners te zoeken om ook van Redu een boekendorp te maken. De eerste boekenmarkt in 1984 werd een succes. Het gevolg was dat enkele boekhandelaren lege gebouwen huurden om er boeken te verkopen in het zomerseizoen, en met succes. Je vindt er nog altijd een vijftiental boekhandels en een museum met oude drukpersen.

www.redu-villagedulivre.be

De boekenmarkt van Bilzen wordt ook wel de gezelligste boekenmarkt van Limburg genoemd. Dat is ook niet zo moeilijk, het is de enige. Dit jaar vindt de boekenmarkt plaats op zondag 28 mei, zondag 30 juli en zondag 24 september, telkens van 12 uur tot 17 uur. Rondom de Sint-Mauritiuskerk op de Markt van Bilzen verzamelen zich dan zo’n zeventig standhouders, zowel particulieren, antiquairs en handelaren. Bibliotheek De Kimpel heeft er een eigen stand waar ze de boeken van de hand doen die verdwijnen uit de collectie. Je vindt op de boekenmarkt ook strips, CD’s en DVD’s. Standhouders kunnen vanaf 5 april hun plaats reserveren via bibliotheek De Kimpel.

www.visitbilzen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier