3 x oog in oog met schone kunst

De opening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen doet bijna vergeten dat er wel meer musea van Schone Kunsten in ons land bestaan. Bij een bezoek aan zo’n museum zet je even de tijd stil om van schoonheid te genieten.

1. De nieuwste

In december opende in Charleroi het nieuwe museum voor Schone Kunsten. Het bevindt zich in de vroegere stallingen van de voormalige rijkswachtkazerne. Het licht stroomt er binnen in de lange gangen. Het lijkt bij momenten of je door een klooster stapt.

De tijdelijke expo op het gelijkvloers gaat over stripuitgever Dupuis die honderd jaar geleden in Charleroi zijn activiteiten begon. De uitgeverij is bekend van reeksen als Robbedoes, Lucky Luke en de Smurfen.

Het museum legt zich vooral toe op stijlstromingen en meesters uit de 19de en 20ste eeuw. Een constante in de vaste expo zijn de vele schilderijen over het mijnverleden. De ruime regio wordt ook wel ‘le pays noir’ genoemd met een reden. Het zijn werken van lokale kunstenaars die bij ons minder weerklank hebben, maar best wel de moeite zijn om te ontdekken. Ze worden afgewisseld met werken van grootmeesters als René Magritte, Paul Delvaux en James Ensor. Eigenlijk vormt dit museum een nieuwe start voor het Museum voor Schone Kunsten dat al sinds 1911 bestaat.

www.charleroi-museum.be

2. De oudste

In het Museum voor Schone Kunsten Gent loopt op dit moment een expo over Theodoor Rombouts. Begin september vieren ze er 225 jaar museum, dat maakt het MSK het oudste museum van het land. Dat betekent ook dat het museum werd geboren in de woelige periode van de Franse overheersing.

Het MSK verzamelde in al die jaren maar liefst 20.000 kunstwerken uit de Europese schilder- en beeldhouwkunst, van de middeleeuwen tot vandaag. Het MSK bevindt zich aan de rand van het Citadelpark en heeft het SMAK als dichtste buur.

Het gebouw van architect Charles Van Rysselberghe is op zich al een kunstwerk. Bij momenten heb je er het gevoel in een Griekse tempel rond te stappen.

www.mskgent.be

3. Het buitenbeentje

De Bozar is de vreemde eend in de bijt onder de Musea voor Schone Kunsten. Het is een kunsthuis, maar geen museum. Het heeft bijvoorbeeld geen eigen collectie. Alles wat er wordt tentoongesteld, is in bruikleen. De Bozar vierde vorig jaar nog zijn eeuwfeest.

Het Paleis voor Schone Kunsten telt acht verdiepingen en is een art deco meesterwerk van Victor Horta. Het ligt achter het Centraal Station en leunt aan tegen de Coudenberg.

Er zijn vaak meerdere tentoonstellingen tegelijk aan de gang. Je kan er ook terecht voor concerten, lezingen, films en voorstellingen. Op dit moment loopt een expo met textielkunst van een Iraanse kunstenaar. Woensdag gaat de designtentoonstelling rond de jaarlijkse Henry Van de Velde Awards van start.

www.bozar.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier