Rust vinden op onverwachte momenten: 5x stilte in erfgoed
Gsm-loos op stap. Zalig! Eeuwenoude plekken stralen vaak een bepaalde rust uit. Volgens gerenommeerde psychiaters vormt erfgoed een houvast, een ontmoetingsplaats met gelijkgestemden en waar dagelijkse problemen even niet van tel zijn. Wij houden van die bijzondere ontdekkingen onderweg. Jij ook?
Zicht op Tiegemberg
Het Lijsternest, de schrijverswoning van Stijn Streuvels in Ingooigem, heropent op 1 april. Het panoramavenster in zijn bureau kijkt uit op het zacht glooiende landschap van het zuiden van West-Vlaanderen. De spierwitte woning op het heuveltje werd ingericht alsof Streuvels er nog dagelijks in rondloopt. Het is de ideale uitvalsbasis voor een wandeling op het wandelnetwerk Land van Streuvels.
Stijn Streuvelsstraat 25, Ingooigem, www.letterenhuis.be
Geheime doorgangen
In drukke winkelstraten als de Meir en de Veldstraat vind je ook prachtige stadspaleizen. Hotel d’Hane – Steenhuyse in Gent werd in de 18de eeuw gebouwd. Hier logeerden de groten der aarde. Bedienden konden via geheime doorgangen in elke kamer vlot terecht. De binnentuin is een stilteplek midden in de stad. Het hotel is elke zaterdag en zondag open (14 tot 18 uur) en kan gratis bezocht worden. Net als het vlakbij gelegen Huis Arnold Vander Haeghen.
Veldstraat 55, Gent, www.historischehuizen.stad.gent
Molen voor de boeren
De Mark, een zijrivier van de Dender, voedde vroeger verschillende watermolens op zijn tocht. De Heetveldemolen in Tollembeek maakte in oorsprong deel uit van een kasteeldomein. Het raderwerk binnen wordt goed onderhouden, want regelmatig worden hier granen van boeren uit de streek gemalen. Het meel kan je ter plekke kopen. Individuele bezoekers zijn welkom op molendagen of op afspraak. Wandelknooppunt 607 bevindt zich vlakbij.
Munkbaan 1, Tollembeek, www.heetveldemolen.be
Briefje van de dokter
De sequoia achter het kasteel van Oostmalle zou de grootste en dikste mammoetboom van Vlaanderen zijn. Het kasteel werd gebouwd in de 16de eeuw. Het omringende domein is op zijn minst even mooi met verschillende beschermde gebouwen. Je ontdekt ze via het Wolfkapelpad (5 km) of De Renesse-Salphenpad (11 km). Boven de ijskelder staat een prieel. Inwoners van Oostmalle konden in de 19de eeuw ijs bekomen als ze een doktersbriefje voorlegden.
Lierselei 30, Oostmalle, www.domeinderenesse.be
Kunst in een cabine
De Abdij van Herkenrode was ooit de rijkste vrouwenabdij van het land. Nu vormt het een belangrijke schakel in het wandel- en fietsnetwerk van Limburg. Het landschap rondom de cisterciënzerinnenabdij krijgt opnieuw vorm zoals het er 300 jaar geleden bij lag. De Demer vormt de blauwe draad in dit prachtige stiltegebied. Midden op de site staat een kunstinstallatie van Hans op de Beeck. Je stapt binnen via een lange gang, alle geluiden vallen weg. Het is er donker. In zetels kijk je uit over een desolaat landschap. Wedden dat het je iets doet?
Herkenrodeabdij 4, Hasselt, www.abdijsiteherkenrode.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier