(foto Luc Hilderson) © Luc Hilderson Mechelen

751ste Hanswijkprocessie: wandel samen met Maria door de Mechelse straten

De stad maakt zich op voor een nieuwe editie van de Hanswijkprocessie.Vorig jaar trok de processie, ter gelegenheid van de 750ste verjaardag, nog eens alle registers open. Deze editie is iets bescheidener. ‘Onderweg, samen met Maria’ eert Maria met een tocht langs drie historische kerken.

Een nieuwe toekomst voor tradities, maar uiteraard blijft de Hanswijkprocessie trouw aan de belofte om jaarlijks met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk door de Mechelse straten te wandelen. De processie loopt langs drie historische Mechelse kerken waar halt wordt gehouden om aangesproken te worden door het ‘Monstra te esse Matrem’ (Toon dat Gij onze Moeder zijt). Je kan heel de weg met Maria afleggen, maar aansluiten bij een halte is ook mogelijk.

De dag wordt gestart met de viering van de eucharistie in de Hanswijkbasiliek. In de Sint-Romboutskathedraal luisteren we naar het inspirerende verhaal van Maria. Na de lezing begeleidt het Schrijn van Sint-Rombout ons naar de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle. Daar tonen muziek, woord en dans ons het inspirerende leven van Maria. Via een groot figurenspel ontdekken we het ontstaan van de Hanswijkprocessie. Volgens een legende vaart in 988 een schip zich vast vlak bij Hanswijk. Pas als de bemanning een houten Mariabeeld vanop de boot aan land brengt, komt het schip in beweging. Het Mariabeeld blijft in Hanswijk. 300 jaar later, in 1272, zorgt datzelfde beeld opnieuw voor een wonder en bevrijdt het Mechelen van de pest. Sindsdien wordt het Mariabeeld elk jaar in een processie door de stad gedragen. Na het figurenspel in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk gaat het beeld voor in een gebedstocht naar de Hanswijkbasiliek

In 2025 is er opnieuw een Hanswijkprocessie met verschillende Bijbelse en historische taferelen. Daarvoor is de Hanswijkprocessie alvast op zoek naar heel wat vrijwilligers. (VADE)

Dit moet je weten

De weg afleggen met Maria of in een halte aansluiten kan op onderstaande momenten:

– 11 uur: Eucharistie in de Hanswijkbasiliek

– 15 uur: Sint-Romboutskathedraal

– 16 uur: Kerk van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle

– 17 uur: Hanswijkbasiliek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier