Bijzondere tips voor trips op het water

Beleving op het water is altijd anders. Heel Vlaanderen wordt doorsneden door rivieren, beken en sloten. Helaas mag niet overal gepeddeld worden, vaak omwille van broedplaatsen. We geven drie routes waar het wel kan.

1. Packraften op de Mandel (West-Vlaanderen)

De rivier De Mandel stroomt via Roeselare en Izegem naar Oostrozebeke en Dentergem en zo de Leie in. De Mandelvallei is vooral in die twee laatste gemeenten echt wel de ontdekking waard. Nu kan je al dat moois ook vanuit provinciedomein Baliekouter met een packraft bewonderen. Je krijgt een opblaasbare packraft, een peddel en een waterdichte zak mee. Zelf zorg je voor goede wandelschoenen, want de eerste etappe verloopt te voet (8 km). In Oostrozebeke scheep je in aan een ponton voor een vaartocht (4 km) op de Mandel, door weiden en langs fruitboomgaarden. Je meert uiteindelijk weer aan in provinciedomein Baliekouter.

www.toerisme-leiestreek.be/doen/packraften

2. Peddelroute Waasland (Oost-Vlaanderen)

(foto TOV)

De Durme, Moervaart, Zuidlede en het Kanaal van Stekene in het Waasland zijn bevaarbaar met kano, kajak, packraft of sup. Enkel de Zuidlede is tussen 1 april en 30 juni op het stuk vlakbij het domein Puyenbroeck afgesloten wegens het broedseizoen, daar moet je even te voet over de paden. De Peddelroute Waasland is de enige lusvormige peddelbeleving in Vlaanderen. De route is 30 kilometer lang, is bewegwijzerd en kronkelt zich door het Waasland. Je passeert prachtige natuurbeleving waar de stilte nadrukkelijk aanwezig is en evengoed authentieke volkscafés met een ponton waar je kan aanmeren.

www.waasland.be/peddelroute

3. Varen op de Dijle (Vlaams-Brabant)

(foto The Shelter)

De Dijle stroomt van Houtain-le-val tot in Rumst waar ze samen met de Nete verder gaat als de Rupel. Op haar 86 kilometer lange traject passeert de bochtige rivier verschillende natuurgebieden. Tussen Huldenberg en Rotselaar is de Dijle toegankelijk voor kano, kayak, sup en packraft. Dit traject is met zijn 34,1 kilometer de langste peddelroute van Vlaanderen. Gelukkig zijn er onderweg een elftal stops waar je even kan rusten. Je hoeft ook niet het volledige traject af te leggen. Een populaire vaarroute is die van natuurgebied Doode Bemde tot in het centrum van Leuven. In het natuurgebied Doode Bemde in Oud-Heverlee zijn de bevers nadrukkelijk aanwezig. Dit stuk vraagt wat behendigheid om door de bochten te laveren en de omgevallen bomen te vermijden. De meeste peddelaars houden halt aan het Arenbergkasteel om daarna dwars door het hertogelijke domein te varen. In het centrum van Leuven kijk je je ogen de uit. Hier ervaar je het erfgoed vanop het water. Verschillende outdoororganisaties bieden deze tocht aan. Topbeleving!

www.toerismevlaamsbrabant.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier