Bohemian Rhapsody inTsjechië

Tsjechië profileert zich steeds nadrukkelijker als een groene outdoorbestemming. Wij nemen de proef op de som en trekken vijf dagen lang door het land. De ongerepte natuurpracht van het Boheemse Woud en de architecturale pracht en praal van Praag vormen alvast een ideale mix. Volg de gids!

Wij starten onze rondreis in Praag, meer bepaald op de luchthaven Vaclav Havel. Voor een bezoek aan de hoofdstad zelf is het echter nog even wachten: in onze huurauto zetten we meteen koers naar Plzen, beter bekend onder zijn Duitse naam Pilsen. De bakermat van het pilsbier, want hoewel bier al duizenden jaren overal ter wereld wordt gebrouwen, ontstond het pilsbier in 1842 hier in de Pilsener Urquell-brouwerij. Die brouwerij bestaat nog steeds, en is dé toeristische attractie van Pilsen.

Een bierspa

Een must, en ook wij sluiten ons aan bij een geleid bezoek aan de Urquell-brouwerij, tevens de grootste bierbrouwerij van Tsjechië. De rondleiding focust niet enkel op de huidige brouwerij, maar neemt ons tevens mee naar de oorsprongsgeschiedenis van het pilsbier. Tsjechen zijn verzot op pilsbier. Een understatement van jewelste, want Tsjechen zijn de grootste bierdrinkers ter wereld. Ze verzetten jaarlijks zo’n 150 liter per persoon. Vandaar misschien dat het promillegehalte voor wie per wagen rijdt in Tsjechië 0.0 bedraagt. Wij passen dus vriendelijk voor de proeverij op het einde van de rondleiding, maar zetten koers naar de Purkmistr-brouwerij aan de rand van Pilsen. Deze brouwerij is ook een hotel-restaurant en een wellnesscentrum, en vooral dat laatste wekt onze interesse, want er is een heuse bierspa!

Voor de echte bierliefhebber: baden in een houten ton gevuld met het godenvocht. (foto David Marvan) ©© photographer: David Marvan;603263861
Voor de echte bierliefhebber: baden in een houten ton gevuld met het godenvocht. (foto David Marvan) ©© photographer: David Marvan;603263861

Deze bierspa is een houten ton, gevuld met bier, waarin je naar hartenlust kunt rondspartelen. Een rechtstreekse biertap zorgt ondertussen voor een continue stroom aan vers bier. Naar het schijnt zeer goed voor de huid. Baat het niet, dan schaadt het niet, denken we bij onszelf. Maar van het bier blijven we wijselijk af, die 0,0 promille weet u nog… Wie tijd overheeft, raden we een slentertocht doorheen het middeleeuwse centrum van Pilsen aan.

Dagtocht met de e-bike

De volgende ochtend trekken wij verder het Boheemse Woud in. Het Bohemer Woud is een middelgebergte van nagenoeg 200 km lang dat tegen de Duitse en Oostenrijkse grens aanschurkt. Ons deed de regio wat aan het Zwarte Woud denken, met ook hier talrijke beboste heuveltoppen, rijk bezaaid met kastelen, vestingen, forten en paleizen. In Tsjechië struikelt men bij wijze van spreken over de kastelen. Er zijn er in totaal 1.200.

Met het stadje Susice als startpunt vertrekken wij voor een 80 kilometer lange e-biketocht door de regio. Die elektrische ondersteuning is geen overbodige luxe, want onderweg klimt de weg slag om slinger, met enkele stevige kuitenbijters op het programma. Onze gids Veronika laat zich al snel kennen als een sportieve spraakwaterval die onze fietstocht doorspekt met historische feiten en andere interessante weetjes. Onze route leidt onder andere langs het kasteel Kaspersk, één van de meest imponerende kastelen in Tsjechië, gelegen op een heuveltop die de wijde omgeving domineert. Dit kasteel dateert uit de 14de eeuw, en werd vakkundig gerestaureerd. Vanaf een hoogte van nagenoeg 900 meter voelen we ons als koningen te rijk. Niet zo vreemd als je weet dat dit ooit een koninklijk paleis was. Inclusief een 360 graden panoramisch zicht vol heuvels en uitgestrekte wouden, zover het oog kan zien.

De vele houten chalets onderweg doen Beiers of Oostenrijks aan. Zelfs de menukaart – veel schnitzels, worsten en andere stevige kost – doet nog geen klein beetje aan Duitsland en Oostenrijk denken. Wij hebben het liever een ietsje verfijnder, al hoor je ons niet klagen.

Onze fietstocht leidt ons door slaperige dorpjes, langs kolkende bergrivieren, over heuveltoppen en door donkere wouden. Onderweg pikken we ook Rabi Castle mee, qua oppervlakte het grootste kasteel van Tsjechië. Wie niet van fietsen houdt, kan al wandelend de regio verkennen, want het Bohemer Woud is een droombestemming voor wandelaars.

Bootje varen

Schreven we zonet niet dat Tsjechië meer dan 1.200 kastelen telt? Die dateren niet allemaal uit de donkere middeleeuwen, maar bevatten ook paleiskastelen als Château Dobris. Die omschrijving ‘château’ is geen dichterlijke vrijheid die wij ons permitteren, maar de Engelse omschrijving. Dit rococo-kasteel uit de 18de eeuw heeft dan ook stijl te koop. Wie van tijdloze klasse houdt, weet meteen wat gedaan. Wij waren nog geen klein beetje betoverd door de pronkerige binneninrichting, met als leuk extraatje een knap aangelegde Franse tuin.

Praag wenkt, maar vooraleer we naar de Tsjechische hoofdstad afzakken, gaan we nog wandelen en bootje varen nabij Slapy Reservoir, een stadje annex badplaats aan de Moldau. Aan de boorden van deze rivier genieten we van een alcoholvrije verfrissing, terwijl we omringd worden door zonnebaders die de rivieroever als bad- en strandzone bezigen.

Wij huren een elektrisch bootje en varen een stukje de Moldau op, al maakt het bootje naar onze goesting net iets te weinig snelheid. Maar toegegeven, het groen heuvellandschap maakt veel goed.

Vibrerend Praag

Hebben wij met Praag het beste voor het laatst bewaard? Dat hoor je ons niet zeggen, want de natuur, de ongereptheid en de stilte in het Boheemse Woud vallen nu eenmaal niet te vergelijken met de heftig vibrerende cityvibes van Praag. Meer nog, het eerste halfuur voelden de hectiek en de toeristische drukte van de Praagse binnenstad eerder storend aan. Al moeten we hierbij wel zeggen dat ons bezoekje dateert van de nazomer van 2019, toen er van corona nog geen sprake was.

De historische oude binnenstad is een puur juweeltje vol pronkerige barokgebouwen, stijlrijke paleizen en een bonte verzameling romaanse en gotische gevels. Op architecturaal gebied is deze stadswijk een absolute topper. De stad wordt in tweeën gesplitst door de Moldau, met de overvloedig gedrapeerde Karelsbrug – in het Tsjechisch Karluv Most – als toeristische trekpleister. Deze eeuwenoude brug dateert uit de 14de eeuw.

De overkant, de wijk Mala Strana, bestaat uit een kluwen van middeleeuwse straten en stegen, aangebouwd tegen een heuveltop, met bovenaan een majestueus paleizencomplex, beter bekend als de Praagse Burcht. Hier genieten we van onze laatste momenten in de stad.

(Igor Vandenberghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier