Erfgoeddag, een interessante dag voor jong en oud! (foto Dries Theuwissen) © Dries THEUWISSEN

100 x thuis op Erfgoeddag in Antwerpen

De jaarlijkse Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel staat deze editie in het teken van ‘Thuis’. Wat is dat precies, een thuis? En was ‘thuis’ vroeger iets anders dan vandaag? Met meer dan 900 gratis activiteiten in Vlaanderen en Brussel probeert Erfgoeddag een antwoord te bieden op deze vragen.

Meer dan 600 archieven, ambachtslui, erfgoedbibliotheken, musea,… werkten samen het rijke programma uit. Je hebt vandaag de keuze uit tentoonstellingen, lezingen, wandelingen en veel meer. Een greep uit het aanbod!

In september verhuizen alle Mechelse reuzen naar hun nieuwe thuis, het Depot Rato. Voorlopig verblijven de kindreuzen nog even in het Museum Hof Van Busleyden.

Nog in Mechelen geniet je van de openluchtexpo ‘Dromen over Thuis’. In Mechelen vind je 125 nationaliteiten en er worden meer dan 70 talen gesproken. Heel veel mensen deden enthousiast hun verhaal. Lang het Huis van de Mechelaar in de Reuzenstraat hou je in de openluchtexpo halt bij de portretten aan de ramen.

In Geel leer je dat ‘De Barmhartige Stede’ geen loze naam is. In het stadscentrum ontdek je hoe de zorg voor de mens en samenleving hier in de praktijk werd én wordt gebracht. Wandel mee met de gids en ervaar deze zorg in al zijn facetten.

In het Turnhoutse Begijnhofmuseum kan je aan de slag met twee leuke zoektochten. De gids van dienst? Dat is Elly de Ekster. Zij neemt je mee op een ontdekkingsreis langs unieke bezienswaardigheden in het begijnhof.

Ook in Antwerpen valt vandaag veel te beleven. Je kan op Erfgoeddag aansluiten voor een rondleiding in het stadhuis. Of de werkkamer van Wannes Van de Velde ontdekken in Museum Vleeshuis.

Verdwaal met je familie door een drijvend huis in Kamping Stormkop of laat je hart door poëzie beroeren in De Groene Waterman. (VADE)

Dit moet je weten

Vergis je niet: Erfgoeddag is niet hetzelfde als Open Monumentendag!

Waar? In Vlaanderen en Brussel

Prijs? Gratis activiteiten

Volledige programma:www.ergoeddag.be

Leuke tip: Ontdek mooi erfgoed dankzij de Erfgoedapp

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier