3 x waarom ‘Titanic The Artifact Exhibition’ de moeite waard is

Na een succesvolle editie in Parijs strijkt ‘Titanic The Artifact Exhibition’ neer in evenementenhallen Tour & Taxis in hartje Brussel. Drie redenen waarom deze tentoonstelling de moeite waard is om te bezoeken.

1. Het is eens wat anders

Tel jij ieder jaar onverbiddelijk af tot die ene onvermijdelijke avond? Het moment suprême van de Vlaamse televisie. Daar staat hij dan weer parmantig te pronken tussen Thuis, Iedereen Beroemd of een derderangsromantieker: Titanic. Maar eerlijk, dat Jack tot over zijn oren verliefd wordt op Rose is voor niemand nog onbekend. En dat de ijsberg ook dit jaar weer op het nippertje niet kan worden ontweken is ondertussen ook geen raadsel meer. Maar wist je ook dat flamboyante Kapitein Edward J. Smith van eenvoudige komaf was, en eigenlijk al had besloten met pensioen te gaan. Het was de scheepvaartsmaatschappij White Star Line die hem overtuigde nog een laatste keer uit te varen met hun nieuwste paradepaardje. Daarom is deze exhibitie ook een verademing voor iedere Titanic-fan. Je bekijkt het eens uit een ander perspectief en duikt in de echte geschiedenis van de boot die roemloos ten onder ging.

2. Je waant je even een echte passagier

Bij binnenkomst krijg je een audiobakje en ‘boarding pass’ van de ‘crew’. Maar meer dan enkel je toegangsticket kruip je ook in de huid van een echte passagier. Je leest er namelijk kort al de demografische gegevens, maar ook waarom je meevaart met de MS Titanic. En het belangrijkste: in welke klasse je mee de boot opging. Was je gedoemd tot een kajuit met vier stapelbedden of slaap je rijkelijk in een master bedroom: dat bepaald het lot. Alsook, rijkelijk of armoedig, op het einde lees je of je jouw Titanic-avontuur overleefde of niet. Voor sommigen toch even slikken…

Originele stukken van de Titanic (foto TV)
Originele stukken van de Titanic (foto TV)

3. Je duikt in het verleden met originele artefacten

De Titanic ligt nog steeds diep onder het wateroppervlak. Volgens wetenschappers is het wrak danig toegetakeld dat het er binnen enkele decennia zelfs niet meer zal zijn. Gelukkig hoeven we geen reis naar het onbekende te maken om een glimps op te kunnen vangen van hoe hij eruit ziet. Verschillende artefacten die ze van de oceaanbodem visten, liggen tentoongesteld op de expo in Brussel. Bouten, metalen luchtroosters of ventilerende patrijspoorten: allen veilig achter glas te bewonderen. Toch indrukwekkend om zien.

Dit moet je weten

‘The Titanic Artifact Exhibition’ is nog open tot 20 mei 2024. Er liggen meer dan 200 originele artefacten; je ziet hoe een derde klasse kamer zich verhoudt tegenover een eerste klasse kamer en ontdekt er echte verhalen van toen.

Als volwassene betaal je 21 euro; kinderen tussen 5 en 17 jaar betalen 14 euro en een familie van twee volwassenen en twee kinderen betaalt 15 euro per persoon.

Alle info vind je op titanicexpo.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier