Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van ‘Thuis’. (foto Femke den Hollander)

Erfgoeddag in meer dan 100 activiteiten in Oost-Vlaanderen

Op zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel, dit jaar in het teken van ‘Thuis’. In Oost-Vlaanderen zijn er vandaag meer dan honderd activiteiten. Een overzicht vind je hieronder.

Een leuke in Gent is een uniek bezoek aan De Krook. Wat is er leuker dan te snuisteren op zolder of in de kelder, dozen te openen en van alles van onder het stof te halen? Ontdek de zolder en de kelder van de Gentse bib. Dat is de thuis van een heleboel ‘bejaarde’ werken, sommige meer dan 100 jaar oud. En die kijken al lang uit naar nieuwe bezoekers.

Of wat dacht je van een rondleiding in de Zebrastraat in Gent? Slechts de naam herinnert ons nog aan de vroegere dierentuin die deze buurt ooit was. Ooit onder de Gentenaren beter bekend als De Cirk, is sinds 2006 Zebrastraat dé site waar wonen, ontmoeten en beleven samenvloeien. In het Meetjesland kan je in Waarschoot naar het woonzorgcentrum De Linde. Iets verderop in de Huysmanhoeve in Eeklo start vandaag een tentoonstelling over Stassano-Stabilac, en de tijd dat de melkboer nog overal aan huis kwam.

In Zulte word je vandaag gegidst door Villa Ter Ide in Machelen-aan-de-Leie. Hedendaags kunstschilder Martin Wallaert woont en werkt er, en zet exclusief de deuren open. Hij wordt beschouwd als een van de laatste levende schilders van de Latemse groepen en kende heel wat kunstenaars persoonlijk. In de provinciale erfgoedsite Archeocentrum Velzeke focussen ze op thuis zijn in een Romeinse villa en kan je de thuis bekijken van de collectie achter de schermen in het depot. In de provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode kan je exclusief binnen in de kleine, maar fraaie art deco woonruimte van de Alyv, een gemotoriseerde spits in 1938 gebouwd op deze scheepswerven. (jose)

Dit moet je weten

Er is vandaag op meer dan honderd plaatsen in Oost-Vlaanderen iets te beleven. Meestal gratis, maar op sommige plaatsen heb je wel tickets nodig. Surf daarom eerst naar www.erfgoeddag.be en check de info.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier